Utställningarna i gallerians skyltfönster ska visa upp både det positiva som gjorts och de problem som finns kvar.
Utställningarna i gallerians skyltfönster ska visa upp både det positiva som gjorts och de problem som finns kvar. Bild: Moa Edstam

8+fjordars projekt tar över tomma skyltfönster

I några av gallerians skyltfönster har det satts upp information och pyntats med havsrelaterade föremål. Det är 8+fjordar som har installerat de tomma lokalernas fönster med sina aktuella projekt. Förhoppningarna är att nå ut med arbetet som görs för utvecklingen av västkustens fjordar.

ANNONS

8+fjordar har sedan 1999 arbetat för med att förbättra och utveckla fjordarna i Orust, Tjörn, Stenungsund och Kungälv. Projektet föddes då invånare, föreningar och företag i de fyra kommunerna var missnöjda med fjordarnas tillstånd. Just nu har information om 8+fjordars aktuella projekt satts upp i fyra skyltfönster med havsmotiv runt Stenungsunds galleria.

– Skyltningen är till för att marknadsföra vad vi gör, hur vi jobbar med olika miljöprojekt och vad vi kommer att visa upp på Västerhavsveckan, säger Niclas Åberg projektledare för 8+fjordar.

Skyltningen blev till via en idé från samarbetspartnern Molekylverkstan i Stenungsund. Citycon, gallerians fastighetsägare, erbjöd några av sina lediga skyltfönster som utställningsplats.

ANNONS

– Våra förhoppningar är att man ska se att det görs mycket positivt. Man hör alltid att allt går åt fel håll och det är inte riktigt sant. I skyltfönstrerna visar vi på problem men också vad vi kan göra åt dem.

8+fjordar valde att ställa fram information om några av deras olika projekt, bland annat ett helt skyltfönster tillägnat spöknätsjakt och spökredskap. Spökredskap är borttappade fiskeredskap som ligger på havets botten och 8+fjordar är bland annat med under Västerhavsveckan i augusti för att samla in dessa. Där bjuds även allmänheten in för att följa med på spöknätsjakt.

– Vi tycker det är viktigt att visa problematiken med det här. Det finns ingen som vill att det ska ligga massa fiskeredskap på botten och fånga fisk som sen dör och inte kommer till någon nytta, säger Niclas Åberg.

8+fjordars skyltning kommer att stå kvar i gallerian till augusti eller senare. Vid intresse för att engagera sig ytterligare i projektet rekommenderar Niclas att kontakta 8+fjordar till hösten när semestrarna är slut.

ANNONS