I dagarna får 92 000 invånare i Västra Götaland en inbjudan till en nationell folkhälsoenkät.
I dagarna får 92 000 invånare i Västra Götaland en inbjudan till en nationell folkhälsoenkät. Bild: Pixabay/Strömstads Tidning

92 000 västkustbor bjuds in till enkät om folkhälsa

I dagarna kommer 92 000 invånare i Västra Götaland få en inbjudan till att delta i Sveriges största nationella folkhälsoenkät.

ANNONS
|

Det är Folkhälsomyndigheten, tillsammans med flera av landets regioner, som står bakom den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor. I dagarna skickas en inbjudan slumpvis ut till 92 000 personer, från 16 år och uppåt i Västra Götaland.

Undersökningen innehåller frågor om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor.

– Det är frivilligt att delta men vi hoppas att så många som möjligt väljer att svara. Varje persons enkätsvar är viktigt och unikt, det kan inte ersättas av någon annans. För att kunna planera insatser som möter upp mot alla invånares behov behöver vi få svar från så många som möjligt, säger Maria Gäbel, regionutvecklare, avdelning social hållbarhet, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Viktig för att upptäcka hälsoförändringar

En av anledningarna till att folkhälsoenkäten skickas ut är, enligt Folkhälsomyndigheten, att hälsan ser olika ut i olika delar av regionen och att den förändras över tid. Därför tycker myndigheten att det är viktigt att undersöka och följa utvecklingen av hälsan hos befolkningen. Detta för att kunna upptäcka viktiga hälsoförändringar eller skillnader mellan olika grupper.

– Resultat från undersökningen hjälper oss att besluta om hälsofrämjande insatser och är tillsammans med andra datakällor en viktig del i arbetet för en god och jämlik hälsa i Västra Götaland, säger Ulf Hanstål (M), ordförande, beredningen för folkhälsa och social hållbarhet.

Startade 2004

Enkätsvaren från undersökningen har sedan starten 2004 gett viktig information om befolkningens hälsa. Bland annat har man kunnat se att hälsan överlag är god i Västra Götaland och att mer än 70 procent av invånarna upplever att de har en god allmän hälsa. Den dagliga rökningen har minskat, enligt undersökningen, men användandet av snus bland yngre ökar.

Enkäten kan besvaras på papper och skickas in med svarskuvert, eller via ett formulär på nätet. Resultaten väntas presenteras under hösten 2022.

ANNONS