Genrebild.
Genrebild. Bild: Teo Kristjansson

Åldringsbrott i Stenungsund – kvinna utsatt för bedrägeri

En äldre kvinna i Stenungsund blev under torsdagen utsatt för bedrägeri. Hon blev då först uppringd av en person som sade sig jobba på hennes bank. Senare kom en annan person till hennes hem och tog med hennes värdesaker ”till ett bankfack”.

ANNONS
|

Det hela utspelade sig vid 16.30-tiden på torsdagseftermiddagen. Polisen larmades då hem till kvinnan i 90-årsåldern som är bosatt i Strandnorum.

Tidigare på dagen ska kvinnan ha blivit uppringd av en person som uppgav sig ringa från Nordea och hävdade att någon begärt att få ta ut en större summa pengar från hennes bankkonto.

Mannen som ringde ska också ha frågat kvinnan om hon hade några värdesaker hemma, som klockor, guld eller silver. Han ska därefter ha erbjudit kvinnan att lämna över dessa till en person som skulle komma och hämta detta – för att sedan låta det förvaras i ett bankfack.

ANNONS

Anmälan upprättad

Senare kom en annan person, en kvinna, hem till henne och hämtade upp hennes saker. Men några uppgifter om något värde finns inte i skrivande stund.

– Det är lite oklart vad de faktiskt hämtade. De frågade henne vad hon hade hemma, som guld och silver och annat. Men generellt kan man säga att det ofta blir ganska höga värden vid den här typen av brott. Smycken, guld och silver är dyrbart, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson i region Väst.

Polis har efter besöket hos kvinnan skrivit en anmälan om bedrägeri, men det finns i nuläget ännu ingen misstänkt eller gripen, uppger Herman Egelström, stationsbefäl vid polisen i Södra Fyrbodal, under fredagsmorgonen.

– Från polisens sida vill vi samtidigt nu åter igen uppmana att vara kritisk mot okända besökare eller personer som ringer upp per telefon och att aldrig lämna ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till dessa, säger Herman Egelström.

”Lägg på luren”

På polisens hemsida polisen.se finns också ytterligare tips på hur man skyddar sig mot olika typer av brott som stöld i hemmet eller bedrägeri.

”Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet”, uppmanar polismyndigheten bland annat.

”Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl också alltid och ta stöd av människor i din närhet”, råder polisen vidare.

ANNONS