Alicia och Elsa redo knyta nya vänskapsband

Scouter från hela landet ser fram emot att åka på jätteläger i Skåne med tusentals deltagare. I Stenungsund finns ett gäng som är laddade.
– Det är ganska maxat faktiskt, säger Herman Lind, 17 år.

ANNONS
|

Under lördagen åker 45 scouter och tio ledare från Stenungsunds scoutkår till jättelägret Jamboree 22 utanför Kristianstad. Att åka på läger är en viktig del inom scoutrörelsen.

– Det är det här vi tränar för på våra möten. Man upplever gemenskap. Det är som en stor festival, säger Henrik Widestrand, en av de två ordförandena i Stenungsunds scoutkår.

I en hel vecka bor scouterna i tält och gör annorlunda saker. Syftet är att utveckla unga genom lek och äventyr under trygga former.

Minns förra gången

Många av scouterna har varit på flera läger tidigare.

– Man åker egentligen för att träffa nya kompisar. Det är det man gör mest, tycker Herman Lind, som fyller 17 medan lägret pågår och hunnit få en del erfarenhet av lägerliv.

ANNONS

Vart fjärde år hålls likadana nationella läger med scouter från hela Sverige. Till Jamboree 22 väntas 11 000 deltagare. På grund av pandemin är det nu fem år sedan sist.

– Det brukar vara så mycket att göra att man aldrig får en ledig stund, fortsätter Herman Lind som var på det senaste Jamboree 2017.

– Det är ganska maxat faktiskt, coolt att se ett så stort läger!

Lär samarbete

Deltagarna bygger själva upp sina läger som delas in i olika ”byar”.

– Stenungsund ska dela by med Landskrona den här gången, berättar Henrik Widestrand.

Tre deltagare från Stenungsund visar i scoutstugan i Kyrkenorum vad som ska med ner till Kristianstad. Det är flera tält med campingutrustning.

– Man blir som en enda stor familj, säger Elsa Forsström, 13.

– Man får lära sig att träffa och samarbeta med andra personer man inte känner sedan tidigare. Ändå ska det bli ett bra resultat, fortsätter hon.

– Utmaningarna kommer att stärka oss, sammanfattar Herman Lind.

Ser fram emot badet

Förmiddagarna kommer att vara schemalagda medan scouterna kan välja på olika aktiviteter under eftermiddagarna.

– Förra gången minns jag att vi byggde en labyrint och efter det var det en hinderbana, berättar Alicia Billestedt, 14, som också ser fram emot att få bada.

Badresorna är också något hon minns från förra lägret. Lägerbål hör också till traditionerna.

Herman Lind kommer ihåg att kungen var där, eftersom han själv varit scout, och ledde alla scouterna när de gjorde ”raketen”.

– Det är kul att han kommer!

På lägret får scouterna användning för vad de lärt sig. Alicia och Elsa visar upp sina så kallade bevismärken de har fastsydda på sina scoutskjortor.

– De visar att man lärt sig hantera olika redskap, som kniv till exempel, förklarar Alicia Billestedt.

LÄS MER:Scoutkåren växer vidare

LÄS MER:Stenungsunds scouter samlade in över 10 000 till musikhjälpen

LÄS MER:Magasinet är en sjöbod för alla

ANNONS