Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samtliga Ipads som finns på de olika fritidsen vid kommunens tolv olika grundskoleenheter kommer nu att samlas in och förses med ett filter för att omöjliggöra porrsurf, meddelar skolchefen Elisabeth Andreasson. Bild: Arkiv bild/Stenungsunds kommun
Samtliga Ipads som finns på de olika fritidsen vid kommunens tolv olika grundskoleenheter kommer nu att samlas in och förses med ett filter för att omöjliggöra porrsurf, meddelar skolchefen Elisabeth Andreasson. Bild: Arkiv bild/Stenungsunds kommun

Alla läsplattor plockas bort efter porrsurf på fritids

Samtliga Ipads på Stenungsunds kommuns grundskolefritids kommer efter beslut från sektorledningen för utbildning att samlas in. Detta efter att flera elever använt plattorna för att under skoltid surfa in på olika porrsidor och därefter visa varandra klipp och bilder.

Det var efter att skolledningen på Stora Högaskolan i april fått kännedom om att elever porrsurfat på skolans läsplattor som ett mejl från rektorn och kuratorn förra fredagen skickades ut till personal och vårdnadshavare till elever på skolan.

I mejlet informeras vårdnadshavarna om att det framkommit att flera elever i årskurs F-6 berättat om hur de dels själva suttit hemma med sina Ipads eller datorer och tittat på porr, men också använt fritids läsplattor för att visa varandra klipp och bilder eller tipsa vad man kan söka på för att få upp sådana sidor.

Saknat filter

Anledningen till att detta över huvud taget har varit möjligt är att de Ipads som finns på skolans fritids saknar filter, till skillnad från på elevernas egna datorer där det finns ett sådant kopplat till den enskilda eleven. Det har inneburit att vem som helst, både elever och personal, vars egna datorer också saknar filter, kunnat surfa in på olika porrsidor under vistelsetiden i skolan.

”Självklart ser skolan väldigt allvarligt på detta och vi kommer att se över våra rutiner kring detta. Vi undersöker möjligheten att filter kommer att ställas in så att det inte ska vara möjligt att komma in på denna typen av sidor. I väntan på denna typ av filter har vi just nu plockat in alla Ipads”, skriver skolledningen till elevernas vårdnadshavarna.

Totalt ska det handla om cirka 12-15 läsplattor, enligt tillförordnad rektor på skolan.

Starkt kritisk

En mamma som Lokaltidningen varit i kontakt med är starkt kritisk till att detta över huvud taget kunnat ske.

– Jag är helt chockad. Jag menar, hemma som förälder får man naturligtvis själv hålla koll på vad ens barn sysslar med när de befinner sig på internet. Men hur kan detta ens hända i skolan 2021 och varför har vi inte fått kännedom om detta förrän nu, frågar hon sig bland annat.

Hänvisar till skolchefen

Varken rektorn eller kuratorn på skolan har dock velat kommentera det som hänt för Lokaltidningen, utan hänvisar till Elisabeth Andreasson, skolchef i Stenungsunds kommun. Hon meddelar nu i sin tur att samtliga Ipads som finns på kommunens övriga fritidshem kommer att samlas in och förses med ett filter för att omöjliggöra porrsurf.

– Det kommer att ske så snart som möjligt och vi kommer även att göra en genomlysning av samtliga it-verktyg som används av både elever och personal, säger Elisabeth Andreasson.

Hur har detta över huvud taget kunnat inträffa?

– Det ska egentligen inte kunna vara möjligt, eftersom de Ipads som finns på skolornas fritids bara ska användas i pedagogiskt syfte och då under uppsyn av personal. Men här har det uppenbart funnits brister som vi nu därför också måste se över.

Men varför har inte även dessa läsplattor haft ett filter?

– Det beror som jag förstått det, eftersom det var ett beslut som togs innan jag tillträdde som sektorchef förra året, dels på svårigheter rent tekniskt eftersom dessa inte varit kopplade till samma system som elevernas egna datorer, dels på att dessa läsplattor som sagt inte varit tänkta att kunna användas utan pedagogisk uppsyn.

Men er personals datorer har ju heller inga filter, innebär det att det är okej att porrsurfa som anställd under arbetstid?

– Absolut inte och det är därför vi nu tagit ett beslut att göra en översyn av alla datorer inom inom vår sektor. Som skolchef är det för mig också väldigt viktigt att detta görs på alla skolor så vi har en likvärdig hantering inom kommunen.

Varför tog det så lång tid innan ni agerade. Ni fick reda på detta redan i april men skickade sedan inte information till vårdnadshavarna förrän fredagen den 21 maj?

– I just det här fallet kontaktades vårdnadshavare till de barn det berörde redan samma dag vi fick kännedom om detta. Det är ju heller inte alltid vi går ut med saker som händer på skolan till alla föräldrar. Men att vi nu valt att göra det beror på att det här ju också är en viktig sak att prata med sina barn om hemma, utan att skuldbelägga dem, men också för att själv ha koll på vad barnen gör eller enkelt kan göra på internet, bara ett knapptryck bort. Det här också något skolan jobbar med aktivt hela tiden, genom att exempelvis bjuda in föräldrar till information och dialog.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.