Anna vill få fler unga tjejer att må bättre genom kravlös dans

Gymnasieläraren Anna Hollander har länge verkat för att införa både mer rörelse och avslappning för eleverna under schemalagd lektionstid. Sedan några månader håller hon nu även i ett dansprojekt som riktar sig till tonårstjejer som lider av stressrelaterade problem som oro, huvudvärk, trötthet och sömnbesvär.

ANNONS

Enligt Anna Hollander är det nämligen genom olika forskningsprojekt bevisat att just dans kan minska både stress och främja välbefinnandet på många andra plan, genom ökad självskattning och stärkt kroppsförankrad självtillit.

– Många unga tjejer i dag har väldigt höga krav på sig själva. Det skapar i sin tur en stress som gör att de får besvär med allt från nedstämdhet, oro, huvudvärk, magont och smärta i nacke, skuldror och rygg, och problem med sömnen.

Nationellt projekt

Genom dans vill idrotts- och matteläraren Anna Hollander vid Teknikcollage på Nösnäsgymnasiet nu få fler att må bra och prestera bättre i skolan. Varje onsdag klockan 16 bjuder hon och Heidi Simonsson, assisterande folklig danspedagog, sedan i september därför in till en timmes gratis kravlös danslektion för högstadie- och gymnasietjejer i Spegelsalen i Stenungsunds Arena.

ANNONS

Kommunen står tillsammans med studieförbundet Vuxenskolan för finansiering av det lokala projektet Dans för hälsa, som är en nationell forskningsbaserad insats för att stärka psykisk ohälsa.

Lektion för personalen

Anna Hollander, som sedan tidigare även är utbildad barn- och tonårsyogalärare, har själv har gått en kurs baserad på Anna Dubergs, medicine doktor i hälsovetenskaps, forskning och metoder. Under tisdagen höll hon en lektion för personalen på Nösnäsgymnasiet för att också de skulle få prova på effekterna av en timmes kravlös dans.

– För det är ju verkligen det som är själva poängen. Det handlar inte om att man ska lära sig någon häftig koreografi och det finns inga rätt eller fel hur man sätter exempelvis höger eller vänster fot, säger Anna Hollander.

– Fokus ligger på rörelseglädje, gemenskap och kravlöshet – inte prestation eller uppvisning.

Det finns ett uttryck på latin som heter ”Nemo saltat sobrius”, det vill säga ingen dansar nykter. Upplever du möjligen att en del har svårt att släppa loss på det sätt du vill?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Tvärtom tror jag att många verkligen stärks av gemenskapen där på dansgolvet och det kraftfulla i själva dansen, som också gör att man slappnar av.

Flera testa på gånger

Det ger i sin tur också verktyg att "checka in/koppla upp sig" mot kroppen för att förstå kroppens signaler och må både psykiskt och fysiskt bättre på sikt, menar Anna.

För de tjejer i åldern 13-19 år som själva skulle vilja testa på anordnas nu framöver två testa på gånger. De kommer att genomföras dels i Stora Högagården onsdagen den 1 december klockan 16-17, dels i Hasselgården tisdagen den 7 december klockan 17-18. Sedan kommer också ytterligare två tillfällen att ges i januari, onsdagar 16-17, i Spegelsalen i Stenungsund Arena inför vårterminens Dans för hälsa Stenungsund.

ANNONS