Antons ritningar höll hela vägen – tog brons i Yrkes-SM

19-åriga Anton Tingvall från Kyrkenorum kan från och med nu beteckna sig som tredje bäst i Sverige på att rita gräsklippardelar i 3D-format. Detta efter att ha blivit utsedd till bronsmedaljör i Yrkes-SM i CAD-konstruktion.

ANNONS

Tävlingen, där yrkesutbildade ungdomar upp till 25 år tävlar i yrkesskicklighet, avgjordes den gångna veckan i Växjö. Där lyckades Anton Tingvall efter tre dagars tävlande ta hem bronspengen i kamp med övriga tävlande från hela Sverige.

– Det känns förstås jättekul, eftersom det heller inte var något jag hade räknat med när jag åkte dit. För det var ju ganska tufft motstånd av många som också är lite äldre än jag och nu läser vidare på olika yrkesförberedande högskoleprogram, säger Anton Tingvall ödmjukt.

Tidigare silvermedalj

Faktum är dock att han redan sedan tidigare har medalj i just CAD-konstruktion efter att ha tagit sig till final i Ungdoms-SM förra året där han tog silver. En av vinsterna i den tävlingen var då också just att få tävla i Yrkes-SM följande år. Och det gjorde alltså Anton med bravur.

En av uppgifterna var att utifrån ritningar på delar av en robotgräsklippare rita upp dessa i 3D-format på sin dator.

– Vi fick även i uppgift att konstruera ett nytt handtag till en gräsklippare, så det var gräsklippartema hela vägen kan man säga, säger Anton Tingvall med ett skratt.

Där ser man, du kanske är bra på gräsklippare och att klippa gräs själv?

– Nej, det vet jag inte, säger Anton med ett nytt skratt.

Stolt lärare på Teknikcollage

Brons blev det i alla fall till Anton Tingvall och Teknikcollage på Nösnäsgymnasiet där Anton går fjärde året på teknikprogrammet, inriktning design och produktutveckling.

Lika glad som Anton är över vinsten, lika stolt är också hans lärare Anders Fors.

– Ja, men det är ju förstås jättekul! Anton förtjänar verkligen vinsten, för jag vet att han har ett stort intresse för just detta och både har tränat mycket hemma, samt på sin praktikplats på Borealis polyetenfabrik där han praktiserar för underhålls- och konstruktionsföretaget Bilfingers räkning.

– Så den här bedriften får vi förstås fira stort nu när han kommer tillbaka till skolan igen nästa vecka, säger Anders Fors.

Vill jobba vidare med 3D-teknik

Antons egen målsättning är att få fortsätta jobba med design och konstruktion med hjälp av 3D-teknik i framtiden.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska göra nu efter gymnasiet i sommar, men antingen söker jag nog någon högskoleutbildning eller så jobbar jag kvar på min praktikplats om jag får möjlighet till det.

Du vill inte jobba med gräsklippare då?

– Nej, det är väl inget jag gått och tänkt på så mycket direkt, säger Anton.

Vid Yrkes-SM i Växjö tävlade också, som ST-tidningen tidigare berättat, ytterligare en Stenungsundsbo. Detta i form av 18-åriga Sebastian Hansson som läser på bygg- och anläggningsprogrammet på Bräckegymnasiet i Göteborg och som tävlade i den gren som kallas för anläggningsmaskinförare. För hans dels räckte det dock tyvärr inte hela vägen, utan Sebastian fick den här gången nöja sig med att ha kvalat sig hela vägen till final.

LÄS MER:Nösnäs storslam – fem UF-företag prisade

ANNONS