Arboristen från Jörlanda som är Europamästare i trädklättring

I början av juli vann Johan Pihl EM i trädklättring, något som han även arbetar med. Arboristen är på tävlingarna för att lära sig, umgås och ha kul. I september väntar världsmästerskap i Köpenhamn.

ANNONS
|

Kärleksträdet, som det i folkmun kallas, är en blodbok som står precis intill det gamla stationshuset i Jörlanda. Hit kommer Johan Pihl om han behöver träna inför mästerskapen i trädklättring som han deltagit i, varje år sedan 2007.

– Man känner en vördnad för naturen när man är uppe i sådana stora träd, säger han och refererar till den stora boken.

Fick upp ögonen för yrket efter stormen

Det var vid stormen Gudrun, 2005, som den då ekonomistuderande Johan Pihl insåg att det egentligen var träd han ville arbeta med. Han fick vara med och hjälpa ett gäng arborister efter stormen och började så småningom själv utbilda sig till yrket. Det var också i denna vevan han fick vara med på sitt första SM i trädklättring och sedan dess har han varit med i såväl SM som EM varje år.

ANNONS

– Tävlingarna är ju som att jobba men mer extremt. Det är många som är duktiga på att jobba men inte att tävla. I tävlingarna är det mycket regler att förhålla sig till, säger Johan Pihl.

Presterar för sig själv

I början av juli deltog han i EM som i år hölls i Bryssel och där fick arboristen tävla i fem delmoment. Det är såväl moment som går på tid och som bedöms på teknik. De flesta som är med och tävlar på mästerskapen arbetar också som arborister.

– Man träffar så mycket folk. Även om det är en tävling så hjälper man varandra. Man vill inte vinna över någon man vill prestera för sig själv, säger årets EM-vinnare.

En del av glädjen att få åka och tävla på andra platser i världen är de nya träden han får pröva på. Favoritträdet är Platan, ett träd som kan bli upp till 40 meter högt, vilket också var det trädet han kammade hem årets Europamästerskap på.

Världsmästerskap i september

I september väntar världsmästerskapet, som i år hålls i Köpenhamn, för Johan Pihl. Tidigare har han varit iväg på VM några gånger, på bland annat Hawaii, där han som högst kommit på en andraplats.

– Man vill göra sitt bästa och man vill ha kul och lära sig. I VM är folk mer tävlingsinriktade. Jag tränar mest när jag jobbar. Om man går in för det för hårt tar det bort det roliga för min del, säger Johan Pihl om sin inställning till mästerskapen.

LÄS MER:Ingen Johnie Berntsson på Match Cup – utvecklar istället framtidens OS-hopp

LÄS MER:Johan Rogestedts bistra besked om VM

LÄS MER:Philip klar för SM i funktionell fitness – två gånger

ANNONS