Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stenungsund godkänner nytt vattenavtal, men inget avgörande är ännu klart på Tjörn. Bild: Annika Sahlin Ottosson
Stenungsund godkänner nytt vattenavtal, men inget avgörande är ännu klart på Tjörn. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Beslut om vatten från älven klubbades i Stenungsund

Redan 2024 kan Stenungsundsborna få dricka vatten från Göta älv. Kommunstyrelsen tog på måndagen nämligen enhälligt beslutet att godkänna ett nytt unikt vattenavtal med Kungälvs kommun.

Avtalet innebär att Kungälvs kommun efter investering i ett nytt vattenverk för 280 miljoner nu satsar på att överföra råvatten till både Stenungsunds och Tjörns kommuner. Båda kommunerna har problem med brist på råvatten och avtalet är en långsiktig satsning som löper på upp till 60 år.

Vattensystemet byggs ut från Kungälv via Jörlanda och Stora Höga till Stenungsunds vattenverk och dessutom via en sjöledning som finns via Tollenäs till Höviksnäs på Tjörn. Enligt avtalet ska man i början leverera 20 liter per sekund och sedan på längre sikt kan kapaciteten öka.

Av dessa 20 sekundliter ska Tjörn ha tio från 1 januari 2024.

Petrokemin tar mycket vatten

Tjörn har sedan länge brist på råvatten, men även Stenungsund har brist, trots att sjön Hällungen är huvudvattentäkt. Den petrokemiska industrin tar betydande mängder vatten via det kommunala systemet och en utbyggnad av vattenförsörjningen är viktig. Stenungsund har ingen reservkapacitet idag.

LÄS MER: Ingen älvledning direkt till Tjörn

LÄS MER: Tjörnbor får betala mest

Kostnadsmässigt handlar det om stora investeringar. Bara utbyggnaden av vattenledningar mellan Kungälv och Jörlanda och vidare till Stora Höga handlar om cirka 60 miljoner, och till detta kommer satsningar på längre sikt på tryckledningsstation i Strandnorum, ledningsutbyggnad av ledningen till Tjörn och vattentorn i Stenungsund.

Tjörns kommun granskar just nu avtalet noga då man vill veta vad kommunen ska betala av investeringar i Stenungsunds kommun. Bland annat får Tjörn vara med och betala investeringar i Stora Höga och Jörlanda.

LÄS MER: Dyrare vatten och avlopp – med ny kraftig höjning

”En nödvändig uppgradering”

Camilla Svensson, infrastrukturchef i Stenungsund, säger i en första kommentar att det här handlar om att genomföra en nödvändig uppgradering av vattentillgången som båda kommunerna behöver.

– Det är en långsiktig satsning. Vi kommer i Stenungsund också att behålla vårt nuvarande vattenverk lokalt och avtalet med Vattenfall som äger verket. Vi säkrar med detta vattentillgången för framtiden.

LÄS MER: Över 300 miljoner behövs för Tjörns vatten och avlopp

Tjänstgörande ordföranden i kommunstyrelsen i Stenungsund, kommunalrådet Linda Maria Hermansson (C), kallade det hela för ett historiskt beslut, sedan hon klubbat igenom det.

– På Tjörn förbereder kommunens va-utskott ärendet i dagarna och nästa vecka ska samhällsbyggnadsnämnden fatta beslut om avtalet. Det finns dock politisk kritik på Tjörn mot att avtalet är ogynnsamt för kommunen och innebär att Tjörn får ta höga kostnader bland annat för ledningssystem i Stenungsund och som inte motsvarar kommunen andel eller behov. Tjörn har också en av landets högsta va-taxor som knappast kan höjas ytterligare.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.