Hotell Reis var ett av tio hyreskontrakt som kommunen tecknade i samband med flyktingkrisen 2015.
Hotell Reis var ett av tio hyreskontrakt som kommunen tecknade i samband med flyktingkrisen 2015. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Betalar 4,5 miljoner för att häva hyra av hotell

För att komma ur ett långvarigt hyreskontrakt för Reis hotell som inte längre används säger kommunstyrelsen ja till att betala 4,5 miljoner kronor. Hotellet som kostar cirka en miljon i årshyra står tomt och har inte använts sedan 2019.

ANNONS
|

Vid den stora flyktingvågen 2015 behövdes HVB-hem för ensamkommande barn och unga. Kommunen skrev då på tio kontrakt med privata fastighetsägare för att kunna möta behovet. Ett av dessa var för hotell Reis i centrala Stenungsund, just det här kontraktet var också det längsta då man skrev på för tio år.

Lokalerna på andra våningen användes också ursprungligen för just ensamkommande, men från 2016 och fram till 2019 har hotellet använts för kommunplacerade nyanlända vuxna i singelhushåll.

Kommunen har ingen användning för lokalerna som är i stort behov av renovering. Hyreskontraktet gäller fram till slutet av 2025 och efter förhandlingar med fastighetsägaren har parterna enats om en summa. Kommunen betalar drygt 5,6 miljoner kronor i ersättning till fastighetsägaren för att slippa ur avtalet i förtid, vilket också kommunstyrelsen sade ja till i veckan. Då kommunen återsöker ingående moms blir nettokostnaden 4,5 miljoner.

ANNONS

– Vi hade sunda diskussioner på mötet där vi bland annat pratade om ifall vi kunde använda oss av lokalerna och kom fram till att det kan vi inte. Vi kommer också få en kostnad för att återställa lokalerna om vi har kvar den hela hyrestiden ut. På det här sättet slipper vi det, säger Olof Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

De långa hyresavtalen på 5-10 år för HVB-hemmen ledde 2017 till att den nya S-ledda majoritetsgruppen i Stenungsund begränsade delegationsrätten för tjänstemän. Det innebär att det inte är möjligt för en enskild tjänsteman att teckna så långa hyresavtal. Så här sade dåvarande kommunalrådet Bo Pettersson (S) i en intervju med Lokaltidningen STO i april 2017:

"Vi anser att det är felaktigt att ha kontrakt på tio år. Vi vill att det ska kunna utkrävas politiskt ansvar. Med den delegation som vi haft tidigare, kan tjänstemannen som tecknat kontrakten inte ställas till ansvar till exempel om personen slutar sin anställning.”

Genom överenskommelsen med hotellägaren upphör kontraktet att gälla sista juni i år.

– Det är också bra att kontraktet hävs så ägaren kan börja utveckla sin verksamhet, säger Olof Lundberg.

ANNONS