Bibbi Waldeborn från Högenorum vill varna för att lämna ut personlig information om man blir kontaktad av okända personer på Facebook.
Bibbi Waldeborn från Högenorum vill varna för att lämna ut personlig information om man blir kontaktad av okända personer på Facebook. Bild: Arkivbilder

Bibbi vill varna för bedragare på Facebook

Flera fall av försök till bedrägeri mot äldre har den senaste tiden anmälts till polisen i Södra Fyrbodal. Metoderna för att via telefon eller sociala medier försöka komma över personlig information som bankuppgifter eller lösenkoder tycks heller inte sina. Nu vill Bibbi Waldeborn varna för misstänkta bedragare på Facebook.

ANNONS
|

Det var för ungefär två veckor sedan Bibbi Waldeborn från Högenorum fick en vänfrågan på Facebook.

– Det var från en dam som uppgav sig för att heta Anna-Karin. Jag tyckte att jag kände igen henne på fotot, hon såg trevlig ut men jag kunde inte riktigt placera henne och tryckte därför först bort förfrågan, berättar Bibbi.

Fattade misstankar

Men kvinnan var ihärdig och bad åter igen om att få bli hennes vän.

– Då tyckte jag mig plötsligt komma på vem det var, fotografiet av henne påminde om en av mina grannars mamma, berättar Bibbi vidare.

Hon accepterade därför vänfrågan men då började plötsligt en lång monolog om hur kvinnan var sjuk och låg för döden utan arvingar, varför hon nu ville ha hjälp av Bibbi att skänka sina sparpengar till en välgörenhetsorganisation.

ANNONS

– Men då blev jag misstänksam och drog öronen åt mig och tog bort henne från min vänlista, berättar Bibbi Waldeborn.

Kontaktade väninnan

Några dagar senare träffade Bibbi en väninna.

– Hon frågade mig då om jag hade en bekant som hette Anna-Karin. Denna kvinna hade nämligen kontaktat henne via Messenger och berättat att hon var vän med mig och behövde hjälp, men inte lyckats komma i kontakt med mig.

– När hon sedan bad min väninna om hennes kontonummer för att sätta över pengar blev dock även hon misstänksam och slutade skriva till henne och plockade bort henne från sin vänlista, berättar Bibbi Waldeborn vidare.

Vill varna andra

Bibbi vill nu varna andra för att låta sig luras och lämna ut personliga uppgifter och kontonummer via Facebook.

– För troligen heter förstås denna person inte alls Anna-Karin utan något helt annat. Det var ju inte heller namnet på den kvinna jag först trodde mig känna igen på bilden insåg jag ju när jag kollat upp saken närmare, säger Bibbi Waldeborn.

– Jag är själv över 80 år och min väninna en bit över 70, men vi är misstänksamma av oss båda två, så det här gick vi inte på någon av oss. Jag har själv inte gjort någon polisanmälan, men jag har ju läst mycket om alla bedrägerier som förekommer och även varnat de tanter som brukar hänga med på de gympavandringar jag håller i två gånger i veckan, berättar hon.

Om någon mer drabbats vet hon dock inte i nuläget.

– Jag hoppas inte det, men jag har en ny gympavandring nu på torsdag och kommer förstås ta upp saken och varna då igen.

LÄS MER:Nytt bedrägeriförsök mot äldre kvinna

LÄS MER:Polisen varnar: Flera fall av försök till bedrägeri mot äldre

LÄS MER:Kvinna i 70-årsåldern ska ha blivit lurad på 10 000 kronor

ANNONS