Borealis efter branden: ”All produktion stoppas tills vidare”

Lördagskvällens brand på Borealis krackeranläggning betecknas som av mindre omfattning och ingen person kom till skada. Däremot påverkas verksamheten.
– All produktion stoppas tills vidare tills vi kan starta upp igen på ett säkert sätt, säger Maria Bildtmark, informationsansvarig på petrokemiföretaget.

ANNONS
|

Larmet om en brand i ugnsområdet på krackeranläggningen på Borealis i Stenungund kom strax före klockan 22 på lördagskvällen. Ett 15-tal enheter från räddningstjänsten larmades ut och enligt Markus Friberg, kommunikatör vid räddningstjänstens ledningscentral i Storgöteborg, var anledningen till branden ett gasrör som läckte.

LÄS MER:Stort pådrag vid industribrand i Stenungsund

Omkring klockan 22.50 var branden släckt men räddningstjänsten var kvar på platsen till klockan 03.15 för efterarbete.

Dessutom stoppades all produktion i krackern.

– Vi tog rätt tidigt beslutet att stoppa anläggningen och det medför ju fackling i både stora och lilla facklan, säger Maria Bildtmark, informationsansvarig på Borealis.

Facklingen i stora facklan avslutades vid 00.30-tiden.

ANNONS

– Jag åkte bara förbi och tänkte att ”väldigt vad de facklar” men läste sedan att det var en brand och att brandkåren var där, berättar en förbipasserande som Lokaltidningen varit i kontakt med.

Fotografen Martin Pettersson fanns på plats utanför den stora ingången under räddningsinsatsen.

– Det var väldigt lugnt på platsen och det var bara facklingen som syntes från huvudentrén, själva branden syntes inte.

LÄS MER:Krackern moderniseras för 1,6 miljarder

För många som såg facklingen gick tankarna säkert till den stora brand som inträffade i maj 2020 och som ledde till ett totalstopp i krackern under drygt åtta månader.

– Jag förstår att parallellerna dras men branden 2020 var en allvarlig händelse medan detta var en mindre brand. Det var ingen fara för allmänheten och ingen person kom till skada, säger Maria Bildmark.

Räddningstjänsten beslutade heller inte om att något VMA (viktigt meddelande till allmänheten) skulle skickas ut.

– Jag kan tänka mig in i hur man reagerar om man bor i närheten men Stenungsundsborna ska vara trygga i att om räddningstjänsten bedömer att någon risk föreligger så dras det larmet, menar Maria Bildtmark.

Under söndagsförmiddagen var arbetet med att undersöka ugnsområdet i full gång.

– Våra egna tekniker jobbar på anläggningen, inspekterar området där det brann och utrustningen som finns där branden uppkom.

LÄS MER:Borealis testar förnybar råvara

När produktionen på krackern kan komma igång igen är ännu oklart.

– Vi jobbar på att få reda på när vi kan starta upp igen på ett säkert sätt. När det sker så kommer vi att behöva fackla igen tills vi är i normal drift, säger Maria Bildtmark.

ANNONS