Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Camilla Moestedt
Bild: Camilla Moestedt

Borealis facklade för att testa systemet efter branden

Under tisdagsmorgonen kunde Stenungsundsborna åter se hur det facklades vid industrianläggningen Borealis efter lördagens brand. Men det handlar ännu inte om någon uppstart av produktionen i krackeranläggningen, utan om en ren säkerhetskontroll, uppger Maria Bildtmark, informationsansvarig på petrokemiföretaget.

Det var strax före klockan 22 på lördagskvällen som ett 15-tal enheter från räddningstjänsten kallades ut till industrianläggningen i Stenungsund efter larm om en brand i ugnsområdet vid krackeranläggningen.

Branden ska ha uppstått vid ett läckade gasrör, men räddningsstyrkan ska bara någon timme senare ha haft läget under kontroll. All produktion vid krackern stoppades dock tills vidare efter branden.

LÄS MER: Borealis efter branden: ”All produktion stoppas tills vidare”

Under tisdagsmorgonen kunde Stenungsundsborna nu åter se hur det facklades i den lilla facklan vid industrianläggningen.

– Men det handlar inte om att vi redan startat upp produktionen, utan det är ren säkerhetskontroll för att gå igenom alla system för att se till att de är tömda, samt en allmän förberedande kontroll av systemet för att senare kunna starta upp på ett säkert sätt, säger Maria Bildtmark, informationsansvarig på Borealis.

Någon tidpunkt för när produktionen kan komma igång igen finns heller inte i nuläget.

– Men vi kommer att informera och uppdatera på vår hemsida så snart vi vet detta. Då kommer vi även att behöva fackla igen, både i den lilla och stora facklan, tills vi är i normal drift.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.