Bostadspriserna sjunker i Västra Götaland

Den superheta marknaden är över – i alla fall för nu. Priserna på villor och bostadsrätter sjunker. De tre senaste månaderna med drygt sex procent i Västra Götaland. STO-området är inget undantag.

ANNONS

Rusande el- och drivmedelspriser, inflation, dyrare mat och Ukrainakriget. Listan kan göras lång med skäl på varför den svenska bostadsmarknaden svalnat på sistone.

I Sverige som helhet mattades dock prisnedgången på bostadsrätter något under oktober, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats och nu presenteras i ett pressmeddelande från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling kräver nu den nya regeringen på besked om åtgärder inför vintern. Enligt företaget är många bostadsägare under press.

– Vi bedömer att högkostnadsskyddet för el tillfälligt kommer att dämpa den ekonomiska oron hos många bostadsägare. Men regeringen måste ge besked om vilka stödåtgärder man kommer sätta in under vintern, eftersom många bostadsägare fortfarande är hårt pressade av inflation, elpriser och räntor, säger vd Marcus Svanberg i pressmeddelandet.

ANNONS

Villapriserna dyker på Orust

STO-området är som sagt inget undantag. På Tjörn och på Orust finns ingen statistik för bostadsrätter de senaste tre månaderna. Enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har det sålts för få bostäder för att mäta prisutvecklingen. Men på villafronten handlar det om –12,1 procent på Orust och –8,2 på Tjörn.

I Stenungsund är tappet på bostadsrätter blygsamma 0,7 procent och –4,9 på villor.

– Det osäkra ekonomiska läget fortsätter att påverka bostadsmarknaden och många som vill köpa en ny bostad avvaktar. Antalet bostäder till salu är fortsatt mycket högt och budgivningar blir allt ovanligare, då de flesta objekt säljs runt utgångspris, säger Marcus Svanberg, vd vid Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

De tre senaste månaderna såldes 3 999 bostadsrätter i Västra Götaland, vilket är 23 procent färre än samma period förra året. Antalet sålda villor var 2 174, en nedgång med 16 procent.

Om statistiken

Statistiken i Länsförsäkringars pressmeddelande hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 27 084 bostadsrätter och 13 532 villor under augusti 2022–oktober 2022. Tremånaderssiffran är en jämförelse med maj 2022–juli 2022. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.

FOTNOT: Statistiken från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är utförligare än vad som anges ovan. Tidningen har valt att fokusera på tremånaders-jämförelsen.

LÄS MER:Einride ska testa självkörande lastbilar på E6 – mellan Göteborg och Oslo

LÄS MER:TV-kändisen Arturo gav spartips till Henånborna

LÄS MER:Rekordstort intresse för att bygga bostäder i Stenungsund

ANNONS