Bullerdom klar för Borealis efter 15 års miljöprövningar

Efter hela 15 år av olika miljöprövningar har nu Borealis Polyeten fått slutliga miljövillkor för sin fabrik i Stenungsund. Nya bullervillkor innebär att företaget får en gräns på 50 decibel dag- och kvällstid och 47 decibel nattetid vid närmast belägna bostäder.

ANNONS

Företagets miljöprövning av olika villkor startade 2006 och den första domen kom redan 2007. Därefter har olika deldomar för utsläpp till luft och vatten av bland annat kolväten och andra frågor avkunnats mellan åren 2009 och 2019. Kvar av miljöprövningen var slutliga villkor för buller och det är nu också klart.

Borealis har i princip fått de villkor som företaget själv begärt, förutom bullernivån under dagtid. Där ville Borealis ha 55 decibel men fick 50 som maxvärde. För kvällar och nätter har domstolen däremot godkänt Borealis föreslagna villkor på 50, respektive 47 decibel.

Stängt ned cirka 75 bullerkällor

Företaget konstaterar i sina skrivelser att man genomfört en omfattande kartläggning av buller från anläggningarna för att minska bullerexponeringen. Man har stängt ned cirka 75 bullerkällor och reducerat bullret på 30-talet platser till en kostnad av cirka sju miljoner kronor.

ANNONS

Företaget har dock inte kommit ned till 45 decibel som basvärde nattetid. En kartläggning som gjordes 2019 visade att ljudnivåerna uppgår som mest till 47 decibel nattetid och 48 decibel utomhus övrig tid vid bostäder utanför industriområdet. Företaget konstaterar att även andra bullerkällor finns i området, bland annat trafikbuller och från intilliggande verksamheter och företag.

Företaget konstaterar också att de inte har några klagomål från närboende avseende bullerstörningar från polyetenanläggningen.

Säkerhetsrisk med vissa åtgärder

Ytterligare en utredning gjordes 2021 av en extern konsultfirma och man fann där att vissa ytterligare åtgärder medförde säkerhetsrisker och fick avskrivas helt. Andra åtgärder gav endast små effekter till en hög kostnad, cirka sex miljoner.

Vissa andra åtgärder kan genomföras men ger enbart 0,5-1 decibel samt 0,3-0,4 decibels sänkning och kostar cirka 2,5 miljoner att utföra.

Länsstyrelsen – som är tillsynsmyndighet – har accepterat bullernivåer på 50 decibel dagtid och kvällstid och 47 decibel nattetid. De vill dock inte att arbetsmoment som kan ge upphov till nivåer över 55 decibel utförs nattetid.

Nej till undantag

Länsstyrelsen vill också att man vid enstaka tillfällen ska medge undantag från gränsen på 55 decibel vid bostäder, men detta säger miljödomstolen nej till och Borealis anser att sådana villkor är svåra att följa upp och kontrollera.

LÄS MER:Får sömnproblem när facklan är igång: ”Hela huset har skallrat”

LÄS MER:Driftstörningar ledde till ny fackling vid Borealis

LÄS MER:Bert-Inge Hogsved avgår som vd för Hogia

ANNONS