Butiker går samman i insamling för Ukrainas fyrbenta invånare

Inte bara människorna lider svårt av det pågående kriget i Ukraina, som nu gått in på sitt andra år. Även många djur far illa och behovet av hund- och kattmat är skriande. Nu går flera djurbutiker i STO-området samman i vad de hoppas ska bli den största hjälpsändningen hittills till det invaderade landets fyrbenta invånare.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Maggies hund och katt i centrala Stenungsund är en av butikerna som hörsammat nödropet från kontakter i Ukraina om ett akut behov av hund- och kattmat.

– Läget beskrivs som alarmerande då antalet herrelösa hundar och katter bara ökar allteftersom kriget fortsätter, säger butiksägaren Erica Antonsson, som under måndagseftermiddagen började packa för den planerade hjälpsändningen till Ukraina på onsdag i nästa vecka.

Alla bidrag välkomna

Bland det butiken själva bidrar med finns ett par hundra kilo katt- och hundmatsfoder.

Alla som vill hjälpa till i insamlingen är också välkomna att lämna sitt bidrag hit eller till de sex andra butikerna som deltar i insamlingen.

– Detta antingen i form av swish eller mat man själv köpt, alla bidrag är välkomna – stora som små – dock bara med inriktning på just mat eller pengar den här gången, säger Erica Antonsson som själv hakade på initiativet efter att ha fått ett samtal från butiksägaren Ansi Strindberg på Stora Höga hund och katt i fredags.

Kontakt på plats i Ukraina

Butiken i Stora Höga stöttade redan förra året med en hjälpsändning med foder och hundtäcken då bröderna Jacek och Jaroslaw Baranowski fyllde tre lastbilar med förnödenheter för vidare transport till Polen.

Via sin kontakt Martin Johansson, tidigare oppositionsråd på Tjörn som nu jobbar för den ideella organisationen Operation Aid, har de sedan fått fortlöpande information om hur situationen för många djur blivit allt mer alarmerande.

Förhandlat med Svenskt foder

Erica Antonsson och de andra djurbutiksägarna hoppas nu att många vill bidra till insamlingen som de hoppas ska bli den största hittills och där Stora Höga hund och katt förhandlat med Svenskt foder om att för ett fördelaktigt pris på 180 kronor kunna köpa in stora 15 kilos säckar med foder för vidare transport till Ukraina onsdagen den 22 mars.

– För att veta att maten verkligen kommer fram har Martin, som själv varit på plats flera gånger tidigare, lovat att dokumentera detta genom både bilder och film som kommer att läggas upp på våra respektive sociala mediesidor, som Facebook och Instagram, berättar Erica Antonsson.

Sista insamlingsdag på tisdag

På dessa sidor hittar man även numret dit man kan swisha valfritt bidrag.

– Men det går också bra att komma hit eller till de andra butikerna och lämna sitt bidrag i form av pengar eller mat under ordinarie öppettid fram till klockan 18, tisdagen den 21 mars.

Dessa butiker bidrar till insamlingen

Cava Hundcenter (Stenungsund)

Maggies Hund & Katt (Stenungsund)

Stora Höga Hund & Katt (Stenungsund)

Hund, Katt och Tax (Skärhamn)

Zoofamiljen (bland annat i Kungälv)

Djur & Natur Erikstad (Mellerud)

L.M Dog Collection (Frändefors)

LÄS MER:Ljusmanifestation för Ukraina lockade många till Fregatten

LÄS MER:Oppositionsrådet tillbringade tre veckor vid ukrainska gränsen

LÄS MER:Även djuren drabbas i Ukraina – butik stöttar med foder och hundtäcken

ANNONS