Camilla från Stenungsund bygger om gotländsk vingård

Camilla Lilliesköld har gjort en resa från landets västra del till längs bort i öst. Nu har familjen äntligen fått ja till att bygga om den stora industrilokalen på en vingård i Katthammarsvik till bostad. Och det är stora ytor som ska inredas.

ANNONS

Många väljer att bryta upp från den invanda vardagen och börja om på nytt. 39-åriga Camilla Lilliesköld, uppvuxen i Stenungsund är en av dem. Hon hade fram till 2014, då hon gifte sig med Viktor, ett efternamn som är klingar mer bekant för många Stenungsundsbor. Hon är dotter till Lars Ruckman som drev bokhandel på Stenungstorg från 1972 fram till 2013. Camilla jobbade också en tid i bokhandeln och meningen var att hon tillsammans med systern skulle ta över företaget. Men det blev inte så då många bokhandlar fick det allt svårare att gå runt. Hon ändrade sina planer och vägen gick då först över Lidköping där hon också träffade sin blivande make. I mars för åtta år sedan föddes också parets tvillingar Tyra och Freja.

ANNONS

– Vi hamnade lite i ett vägskäl förra året. Vi ville förändra vårt liv och tog beslutet att flytta.

Hennes gamla hemort fanns med som ett alternativ till ny bostadsort, men paret ville annat.

– Stenungsund kommer alltid att vara mitt barndomshem som jag har en speciell anknytning till och jag älskar ju havet. Vi har ju bott på landsbygden i Lidköping innan vi flyttade till Gotland i år. Vi övervägde faktiskt om vi skulle flytta till Stenungsund, men jag är färdig med Stenungsund, så vi bestämde oss för Gotland och det ångrar jag verkligen inte.

Hennes make Viktor Lilliesköld är ursprungligen Gotlandsbo och har en stuga på ön tillsammans med några släktingar. Paret har därför besökt Gotland ofta och de har sedan två år tillbaka haft ögonen på ett speciellt ställe i Katthammarsvik på öns nordöstra sida.

Det märks att hon älskar platsen när hon med ett varmt leende spejar ut över de öppna markerna.

– Det är lite som att komma utomlands när man kommer till Gotland och Katthammarsvik är vackrast på hela ön. Platsen är magisk.

De tog kontakt med ägaren som efter en tids betänkande till deras glädje sade ja till att sälja.

– Det är en vingård med druvor på ett par hektar, men vi kommer inte bedriva någon verksamhet direkt, utan det blir nog i så fall lite av ett sidoprojekt. Vinstockarna är rätt illa åtgångna efter att ha blivit åsidosatta, så vi tar tag i det och ser vad som kan räddas.

Eftersom det varit en industribyggnad villkorades köpet med ett beviljat bygglov för bostad. När Lokaltidningen STO hälsade på i maj var utgången fortfarande oklar och det var en nervös väntan för familjen.

– Vi har hyrt ett ställe ett par kilometer bort i väntan på bygglov. Vi kunde ju inte göra något innan vi fått besked om bygglovet.

Så kom då det efterlängtade beskedet familjen väntat på. Nu kan det stora huset göras om till bostad.

– Det var en otrolig lättnad när vi fick beskedet om bygglovet. Jag har suttit som en hök vid kommunens online-diarium och vakat varje dag sedan i mars. Så när jag nu kikade in, halvt uppgiven över att lovet aldrig blev klart, och nu såg att statusen ändrats till ”Beslut om beviljat lov”, tjöt jag högt för mig själv. En sådan lättnad!

Nu drar familjen igång det stora byggprojektet både inom- och utomhus. Hon tar mig med på en rundtur i huset och visar hur de tänker sig rummen och inredningen. De tänker lämna stora ytor öppna för att kunna ha ett rikt socialt liv.

– Tanken är att min man ska färdigställa huset och ta en paus från sitt vardagliga jobb, medan jag jobbar på med mitt jobb och hjälper till på kvällar och helger. Jag tror vi färdigställer övervåningen först, då den är minst jobb kvar på.

I steg två planerar de att färdigställa entréplanet.

– Sista steget blir nog, till mina stora protester, att bygga mitt efterlängtade uterum.

Paret känner ingen stress över att bli färdiga till en viss tid. Tills vidare bor de kvar i det hyrda huset. Camilla vill helst flytta in så snart det går.

– Före jul vore ju fint att flytta in, hahaha! Nej, nu skojar jag bara – min man skulle nog ansöka om skilsmässa om jag säger det högt. Det här projektet får ta den tid det behöver. Ingen stress, det här är vår livsresa som ska kännas rolig hela vägen

Gården är också en plats för många besökare då en släkting bedriver musikkvällar där, även nu i sommar. Varje onsdag och lördag spelar olika band och kvällarna har varit välbesökta.

– Det är riktigt roligt! Men i augusti packar de ihop och stället kan bli vårt på riktigt.

ANNONS