Stina Jirdell säger att hon alltid älskat musik och skrivit låtar ända sedan hon gick på gymnasiet. Men först nu har hon tagit steget och förverkligat sin dröm om att ge ut en egen soloplatta.
Stina Jirdell säger att hon alltid älskat musik och skrivit låtar ända sedan hon gick på gymnasiet. Men först nu har hon tagit steget och förverkligat sin dröm om att ge ut en egen soloplatta. Bild: Franquelina Ligia Runegrund

Cancerbeskedet fick Stina att våga satsa på sin dröm

Förra våren ställdes livet plötsligt på ända för då 42-åriga Stina Jirdell när hon fick veta att hon hade cancer. Beskedet fick henne samtidigt att våga ta klivet och förverkliga en dröm – att ge ut en skiva med de sånger hon skrivit, men som bara ett fåtal hittills fått höra. På fredag släpps den första singeln.

ANNONS
|

– När helt plötsligt döden kanske lurade bakom hörnet började jag fundera väldigt mycket på vad mitt liv lämnar efter sig. Jag har fått så mycket som jag ännu inte haft möjlighet att ge vidare, säger Stenungsundsbon Stina Jirdell.

Det var våren 2020 som hon fick beskedet att hon drabbats av bröstcancer.

– Bara kort därefter när jag stod i skolan och fick avskedskramar från mina elever kom även beskedet att världen drabbats av pandemin, så det har varit en minst sagt tuff tid, fortsätter Stina som nu är på bättringsvägen, men fortsatt sjukskriven från sin tjänst som engelsklärare på Kristinedalskolan.

ANNONS

Tidigare körledare

Trots detta har hon nu lyckats förverkliga en gammal dröm, att färdigställa sin första soloplatta med outgivet material som bara ett fåtal hittills fått höra.

– Annars har jag ju både sjungit och skrivit en del material i kyrko- och församlingssammanhang, berättar Stina Jirsell som bland annat varit körledare för projektkören Concore på Tjörn, med vilken hon exempelvis satt upp musikalen ”Livsvilja”.

Hon är även verksam inom Pingstkyrkan i Stenungsund som 2008 gav ut en liveskiva inspelad på Fregatten.

Soulinspirerad poplåt

Men den singel som nu släpps är den första i en rad av ännu icke utgivna låtar skrivna under en dryg 20-årsperiod, utvalda av henne själv och producenten Joakim Styrén.

Stina Jirdell vid klipporna i Rönnäng.
Stina Jirdell vid klipporna i Rönnäng. Bild: Franquelina Ligia Runegrund

– Det känns jätteroligt förstås, för jag har alltid älskat musik och skrivit låtar ända sedan jag gick på gymnasiet.

Om den nya singeln ”Går inte Du” säger hon att det är en soulinfluerad poplåt som kan tolkas på två olika sätt.

– Dels bygger den förstås på min egen historia, men dels har jag även hämtat inspiration från Andra Mosebok där det finns en en längtan formulerad om att vandra genom livet tillsammans med Gud och att hans närvaro är viktigare än att nå själva målet.

Släpps på Nobeldagen

– För mig som troende är det förstås ett väldigt viktigt budskap, eftersom han för mig är syret som är förutsättningen för själva livet, och en relation som är mer betydelsefull än det man eventuellt presterar. Något som också varit väldigt viktigt för mig att hämta hopp och kraft genom under min sjukdom och alla toppar och dalar, fortsätter Stina Jirdell.

Singeln släpps på alla strömmade plattformar, som Spotify, på självaste Nobeldagen, fredagen den 10 december.

– Ja, det blev så, det var inte meningen men det är ju lite lustigt, säger Stina.

Så småningom är också tanken att hela fullängdsalbumet ”Under Dina vingar” med alla tolv sånger ska finnas där, men här finns ännu inget exakt datum.

Slutligen, vad längtar du efter mest just nu?

– Det är förstås att jag ska bli frisk nog att kunna börja jobba igen men även orka med allt annat roligt som jag vill göra, som att hålla på med musik i olika sammanhang. Jag har också börjat tycka om att skriva mer rent generellt, vilket jag också längtar efter att göra mera.

Ålder: 43 år.

Bor: Söbacken, Stenungsund.

Familj: Man och två barn på 12, respektive 10 år.

Jobbar som: Engelsklärare på Kristinedalskolan.

Aktuell med: Singeln ”Går inte Du” som släpps fredagen den 10 december. En tillhörande musikvideo släpps därefter den 15 december.

Intressen: ”Tro och allt som är vackert: Färger, toner, ord, rörelse och kärlek.”

ANNONS