Cyklar 100 mil för cancersjuka barn

Cyklisterna från Täby är en del av ett Europeiskt välgörenhetsprojekt som samlar in pengar till förmån för barn med cancer. Under tisdagsmorgonen stod laget redo i Stenungsund för att fortsätta vidare på den 100 mil långa färden utmed västkusten.

ANNONS

Team Rynkeby - God morgon är ett välgörenhetsprojekt som samlar in pengar för att hjälpa barn med cancer. De har totalt samlat in över 200 miljoner kronor till barncancerfonden och är sedan några år tillbaka deras största bidragsgivare.

Projektet består av 2400 cyklister runt om i Europa som är fördelat på 50 lag. Varje år cyklar lagen från sina respektive startplatser i olika städer ner till Paris för en gemensam målgång. På grund av pandemin har resan ner till Paris ställts in i två år. I år har varje lag istället lagt upp en egen rutt inom hemlandet.

Täbycyklisterna stod redo i Stenungsund

De 45 deltagarna från Täbylaget bestämde sig för att lägga sin rutt utmed västkusten med startpunkt i Strömstad för att sedan bege sig ner till Malmö som är slutdestinationen. En resa på totalt 100 mil som ska avverkas på sju dagar. I början på veckan anlände laget till Stenungsund och stod under tisdagsmorgonen redo att cykla vidare mot Marstrand.

ANNONS

– I den första backen ut ur Strömstad fick jag den högsta pulsen på fyra dagar. Men vi cyklar i sådan takt att alla orkar hänga med, och de som orkar lite mer ligger framme i vinden och försöker att hjälpa till för de som ligger bakom. Det känns bättre än vad det gjorde för några dagar sedan, säger Jan Aronsson som är lagledare för Täbylaget.

Jenny Widing är PR-avsvarig, Jan Aronsson Lagledare, Lena Stjernlöw.
Jenny Widing är PR-avsvarig, Jan Aronsson Lagledare, Lena Stjernlöw. Bild: Gustav Ingerhage

Har själv drabbats

Lena Stjernlöw är en av deltagarna och för henne är det självklart att delta i projektet, eftersom hennes dotter drabbades av cancer 2016.

– Hon väldigt ont i magen så vi fick åka in akut till barnsjukhuset. Det var en stor tumör på levern, nästa tre deciliter och fullt av metastaser i lungorna, berättar Lena och fortsätter.

– Innan man vet någonting tror man att sitt barn ska dö. Sedan fick vi reda på att det var en bra variant av levercancer som cellgifterna tar död på. Hon fick behandling och operation. Idag är hon frisk, säger Lena Stjernlöw.

Jenny Widing är PR-ansvarig för Täbylaget och brukar tänka på de sjuka barnen när det tar emot.

– Vi bruka också säga om vi sitter här och klagar, att barnen som är sjuka har ju någonting att klaga på. Vi har ingenting att klaga på så det är bara att sitta och nöta, säger Jenny Widing.

ANNONS