Därför hörs Hesa Fredrik ”fel” dag – så fungerar viktiga testet

Klockan 15 i dag, måndag, testas signalen för Viktigt meddelande till allmänheten – kanske mer känt som Hesa Fredrik. Systemet testas den första helgfria måndagen var tredje månad och eftersom det förra veckan var nationaldagen, sker testet den 13 juni.

ANNONS
|

Varningssystemet – som kan tjuta på flera olika sätt beroende på situation – finns till för att varsko vid allvarligare händelser som störningar i viktiga samhällsfunktioner, gasutsläpp och omedelbar krigsfara och luftangrepp.

I folkmun är däremot Hesa Fredrik ett betydligt vanligare namn på systemet än det officiella namnet VMA, viktigt meddelande till allmänheten.

Lät inte på nationaldagen

Klockan 15 i dag, måndagen den 13 juni, är det dags för ett nytt test av signalen runt om i svenska städer. I fredstid är det bestämt att testet ska genomföras den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Egentligen skulle Hesa Fredrik ha ljudit förra måndagen, den 6 juni, men då var det nationaldag och röd dag och därför genomförs testet nu.

ANNONS

Hur går testet då till? Jo, under två minuters tid hörs ett intervall av först sju sekunder signal följt av 14 sekunders tystnad. När de två minuterna är slut blir det först en längre tystnadspaus i 90 sekunder innan den 30 sekunder långa ”faran över”-signalen hörs och med det avslutar testet.

I Stenungsund finns tretton VMA-tutor utplacerade, men på öarna inte en enda. Därför hörs inte Hesa Fredrik på stora delar av Tjörn och Orust, rapporterade ST-tidningen i mars.

– Det har funnits och finns planering att utöka larmet för hela ön. Jag vet inte varför det inte genomförts, men det finns en ambition att genomföra det, sa Ulf Fredriksson, beredskapssamordnare på Tjörns kommun, till ST-tidningen då.

LÄS MER:Brist på skyddsrum skapar oro hos Orustborna

LÄS MER:Över 100 skyddsrum i STO – men Orust är helt utan

ANNONS