Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sandra Novak och Martin Nilsson, som driver den digitala samhälls-  och systemkritiska plattformen Skarpt och just nu visar tillfällig konst i Stenungsund,  vill få fler att tänka utanför boxen. Bild: Andreas Andersson
Sandra Novak och Martin Nilsson, som driver den digitala samhälls- och systemkritiska plattformen Skarpt och just nu visar tillfällig konst i Stenungsund, vill få fler att tänka utanför boxen. Bild: Andreas Andersson

De har fyllt banklokalerna med konst i stället för kontanter

Inga pengatransaktioner görs sedan många år längre i de före detta Handelsbankslokalerna vid Stenungstorg. Sedan mitten av oktober har lokalerna tagits i bruk för ett helt annat ändamål, nämligen en tillfällig konsthall.

Sandra Novak och Martin Nilsson, som tillsammans driver den digitala samhälls- och systemkritiska plattformen Skarpt, står bakom initiativet.

– Vi har tidigare visat vår konst på liknande sätt på bland annat ett hotell i Karlstad, samt på House of Helsinglight i Hälsingland och Attic Art i Uddevalla där vi själva bor, berättar Sandra Novak.

Öppet fram till nyår

Efter att ha blivit kontaktade av Karolin Chambel, eventplanerare och sociala media-konsult för Stenungsunds centrum, om att tillfälligt hyra lokalerna för att skapa en pop up-konsthall här nappade Sandra och Martin på förslaget.

– Vi kommer tillsammans med tre gästkonstnärer att ha öppet lördagar och söndagar 11-14, samt måndagar 11-16 fram till nyår, berättar Martin Nilsson.

Förutom sin egen konst visas då även tavlor av tre gästutställare i form av Fincha Carter, Petra Skarp och Annika Wiklund. Torsdagen den 25 november klockan 17.30 blir det vernissage då ytterligare en bildkonstnär tillfälligt utökar samlingen med sina alster.

– Vi har nämligen bjudit in Peter Wahlbeck att komma till oss, dels för att medverka på utställningen, dels hålla ett ståuppföredrag på Fregatten senare på kvällen, berättar Sandra Novak.

Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Deras vägar möttes tidigare i år via hennes och Martins digitala plattform, som även sänder podcast på Youtube dit de bjuder in olika gäster att medverka.

LÄS MER: Peter Wahlbeck om konsten, humorn och livets vedermödor

– Peters och vår konst kommer också att komplettera varandra kan man väl säga, då vi själva målar väldigt mycket i mörka färger med skarpa linjer och vassa kanter medan Peters tavlor tvärtom oftast är en explosion av färg, berättar Sandra med ett skratt.

Vill få fler att tänka utanför boxen

Själv ser hon dock inte svart som något dystert eller någon ickefärg.

– Tvärtom, vi vill med vår egen bildkonst och allt det andra vi gör på vår plattform visa på att det inte finns något svart eller vitt, utan en oändlig gråskala däremellan. Själv ser jag också svart som en ihopmix av faktiskt alla färger.

– Hela tanken med det vi gör är också att få folk att tänka mer själva och se bortom det blotta ögat kan se och utanför boxen. Lite anarkistiskt och rebelliskt, men också med förhoppningen att få fler att öppna ögonen och kanske släppa sin mobil en stund för att också upptäcka att konst är cool.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.