De kör Mello med hjärtat – festivalen snart på nätet

I Hjärtmello möts människor med och utan funktionsnedsättning och inspireras av varandra, hjärta till hjärta. Till skillnad mot den traditionella Melodifestivalen tävlar inte deltagarna mot varandra utan samarbetar istället för att lyfta fram varandras gåvor. I helgen var det dags att filma eventet.

ANNONS
|

Hjärtmello skapades 2020, precis i samband med att coronaviruset började spridas. Då hann man med att ha en festival i Kungälv, men förra året fick den ställas in. Inspirationen till Hjärtmello kom från en liknande show i Stockholm som heter Funkisfestivalen.

Hjärtmello arrangeras i regi av en rad olika verksamheter som kulturskolor i sex kommuner här i väst, bland annat Stenungsund, Tjörn och Kungälv, Studieförbundet Vuxenskolan och Kulturskolan Väst. Under lördagen drog så en ny omgång av Hjärtmello igång, men eftersom det var ovisst hur smittläget skulle se ut beslutades att de medverkandes bidrag skulle spelas in, vilket gjordes i kulturhuset Fregatten.

ANNONS

När ST-tidningen hälsade på var repetitionerna och inspelningen i full gång. Vi fick ett snack med Kulturcentrum Västs konstnärliga ledare Marie Lindblad.

– Vi ville ha ha ett alternativ till till Melodifestivalen och det är ju jättepopulärt. Men det är ju ändå en tävling där människor rankas. Här vill vi lyfta fram att vi samarbetar och att man ska uttrycka sig för att det roligt och för sin egen skull och inte för att vinna. Att vi kan lyfta varandra och hitta olika sätt att uttrycka sig på. Vi är alla vinnare.

I Hjärtmello medverkar flera olika grupper med dans och musik berättar Marie Lindblad.

– Tanken är att vi ska inspirera varandra och nätverka, det är jättekul att mötas. Förra året, i februari 2020, körde vi just innan corona bröt ut i februari i Kungälv och det kom 400 personer. Nu skulle vi kunnat haft ett Hjärtmello, men det var inte den tiden när vi planerade så den här gången gör vi det digitalt.

Hjärtmello

Målet är att:

Hjärtmellos deltagare ska uttrycka sig för sin egen skull och för sin egen upplevelse av sin kraft, inte för att bli bedömda eller tävla om vem som är bäst. En jury som inte består av domare bedömer det artisterna gör på scenen eller jämför prestationerna. Jury ser bortom stereotypa normer och tankar om hur man ska vara för att ta plats på scenen.

Daglig verksamhet inom Media i Kungälv redigerar och klipper ihop alla bidrag. Filmen läggs ur på deras youtube-kanal i början av december.

Artisterna:

Stolt från kulturskolorna STO

Teckentrallarna från Kungälv

Trekungagymnasiet i Kungälv

Goa gänget från Lysekil

Daglig verksamhet, Kungälv

Röda hjärtan Stora Höga

ANNONS