De räddade stationshuset – nu vill de dela med sig av kulturen

Snart är det gamla stationshuset äntligen färdigrenoverat och i oktober invigs det i samband med konstbiennalen. Det blir den första utställningen inomhus sedan den ideella organisationen Stationshuset i Svenshögen grundades och började kämpa för huset.
– Vi brinner för kultur och konst och ser hur det har en positiv inverkan på människan och samhället i stort, säger Camilla Johansson Bäcklund.

ANNONS

För fyra år sedan fick Camilla Johansson Bäcklund nog. Då hade hon sett på hur det gamla stationshuset i Svenshögen blev allt mer förfallet för varje år som gick. Till sist var alla fönsterrutorna krossade och huset helt igenbommat. Så hon köpte det, tillsammans med sin sambo Christian Kleinhenz, för att rädda det.

I drygt två år har de båda tillsammans med Julia Boström drivit den ideella föreningen Stationen i Svenshögen, där de haft konstutställningar, filmvisningar, workshops och mycket annat. Men den stora invigningen av stationshuset planeras just nu för fullt.

– Nu i oktober blir första gången vi har en utställning inomhus, för jag och Christian har hållit på med renoveringar ända sedan vi köpte det, säger Camilla Johansson Bäcklund.

ANNONS

Invigs i oktober

De är alla själva konstnärer och kulturarbetare. De jobbar heltid och renoveringen av stationshuset, tillsammans med all verksamhet de haft igång under tiden, har tagit en hel del tid. Men det är också Camilla Johansson Bäcklunds största intresse.

– Vi bor här alla tre och är måna om att det ska vara en levande landsbygd, att det ska finnas saker för människor att göra. Och Svenshögen är ett av samhällena i Stenungsund som inte har kvar så mycket samhällsservice. Vi vill att det ska hända något här.

LÄS MER:Hållbar Stenungsundsfamilj sökes – ska bli sopambassadör

Utställningen i oktober är en del av GIBCA Extended, Göteborgs internationella konstbiennal. I samband med den kommer stationshuset att invigas som konst- och kulturhus.

Ett av verken kommer att vara en större installation, där två konstnärer tvättar lera. Tanken är sedan att leran ska användas till ett gemensamt projekt där besökarna får delta.

Efterlyser lokal lera

– Vi har efterlyst att människor här i kring gärna får donera lera till det, så att det är lokal lera.

Men redan före det finns chans att själv få delta i konstnärligt arbete. Under sommaren har och kommer samtal och workshops att hållas, och i augusti sker ett samarbete med Egnahemsfabriken på Tjörn, där ungdomar nu bjuds in för att vara med och skapa en skulptur tillsammans med en konstnär.

LÄS MER:Orust bäst i Bohuslän – men mycket sämre än förra året

För Camilla Johansson Bäcklunds handlar verksamheten i stationshuset mycket om att dela med sig och sprida kunskap om konst och kultur.

En annan typ av kunskap

– Det här att samlas och göra tillsammans är lite underskattat som kunskapsbärare. Vi pratar mycket i skolpolitiken om att elever ska lära sig sitta still och lyssna, och det är viktigt, men att göra tillsammans producerar en annan typ av djup kunskap som liksom sitter kvar i kroppen, säger hon och fortsätter:

– Man lär sig inte bara om slöjd och konst när man ägnar sig åt slöjd och konst. Man lär sig också om historia och språk och massa annan viktig samhällskunskap.

Dessutom, menar Camilla Johansson Bäcklunds, är det en fråga om hållbarhet.

– Vi pratar mycket om det i dag och ofta hamnar man i den ekologiska hållbarheten, som är jätteviktig, men konst och kultur tillför ju en social hållbarhet och det är något att värna. Det behövs fler platser för konst och kultur att verka.

ANNONS