De räddade man från att drunkna – kan bli Årets sjöräddare

Sjöräddartrion Claes Hilmersson, Fredrik Klöfverskjöld och Tommy Alexandersson hade precis kommit tillbaka från en insats när de hörde ett rop på hjälp om att någon höll på att drunkna på andra sidan sundet. Nu är de nominerade till Årets sjöräddare 2022.

ANNONS

Claes Hilmersson, Fredrik Klöfverskjöld och Tommy Alexandersson på Sjöräddningssällskapet Stenungsund har lång erfarenhet av olika slags räddningsuppdrag på havet. Ett av dessa har nu gett dem en nominering till Årets sjöräddare och i mitten på nästa vecka avslöjas vilka som får utmärkelsen.

Händelsen som gett dem nomineringen inträffade 23 augusti förra året. Det var en fin sensommardag när de på eftermiddagen först larmades ut till en båt med motorhaveri strax utanför Tjörn.

– Vi hade ett ganska traditionellt uppdrag, ett motorhaveri ute vid Loka, som vi hjälpte in lugnt och stilla i deras hamn i Höviksnäs. Efter det åkte vi hem hit till stationen. Det var en jättefin kväll, solnedgång och ingen vind alls, berättar Claes Hilmersson.

Hade precis avslutat en insats

De hade precis hissat upp båten de varit ute på uppdraget med. När de klev in på stationen med sin utrustning kom en person rusande och sade att den hört skrik på hjälp från andra sidan sundet.

– Det var varmt så vi hade ingen speciell utrustning på oss. Vi tog bara flytvästarna för det kändes som att var det något, så var det bråttom att komma dit, berättar Tommy Alexandersson.

Fick snabbt båten i vattnet

De fick i båten i vattnet igen och körde snabbt tvärs över sundet.

– När vi kom ut hörde vi att det skreks på hjälp från andra sidan. Det kändes verkligen att här behövde vi skynda oss, säger Claes Hilmersson som varit sjöräddare sedan 2011.

När de anlände till platsen fick de läget mer klart för sig, det var också i den stunden som larmet gick.

Sjöräddartrion såg två personer i vattnet bakom en stor motorbåt. En höll den nödställde över vattenytan med ett grepp runt mannens kropp.

– Den ene höll fast den andre personen mot badbryggan. Han försökte hålla upp personen. Det stod två personer på akterdäck och höll mannen i varsin arm men de orkade inte lyfta upp honom, berättar Hilmersson.

Orkade inte hålla fast honom

Den som försökte hålla mannen fast mot badstegen i vattnet skrek samtidigt att han inte orkade hålla kvar mannen längre. Då förstod de ännu tydligare att det var en allvarlig situation.

– Tommy körde, så jag och Fredrik hoppade iland på bryggan och sen ner på båten och fick ett bra grepp i personen tror jag. Vi blev nog väldigt starka där och fick upp personen i ett ryck, säger Claes Hilmersson.

– Han var väldigt medtagen, hur medveten han var är svårt att säga, berättar Tommy Alexandersson.

Var vid medvetande

Mannen som varit nära att drunkna var vid medvetande, men mycket medtagen.

– Han rosslade bara först men försökte sen prata så då kände man en glädje att det gick åt rätt håll. Han hade andats in vatten och orkade inte göra någonting, säger Hilmersson.

Polis, två ambulanser och brandkår anlände kort därpå till platsen.

– Vi var nog kvar där en timme ihop med personalen i den ambulansen som stannade kvar en längre stund, säger Tommy Alexandersson som varit sjöräddare i 15 år.

De är överens om att det var flera faktorer och personer som bidrog till att det gick bra.

– Familjen, personen som larmade, att vi var på rätt plats och samarbetet med ambulanspersonal, allt bidrog till att det gick bra. Vår egen träning och vårat samarbete i gruppen är också extremt viktigt när man hamnar i en sådan situation, säger Claes Hilmersson.

”Känns fint att hjälpa andra”

Fredrik Klöfverskjöld är inne på sitt femte år i Sjöräddningssällskapet och så här förklarar han varför han är sjöräddare:

– Det är intresset för havet och att kunna få hjälpa till när människor har olika problem ute på havet. Det känns fint att hjälpa andra. Det är också lite socialt, vi har en fin gemenskap här.

Sjöräddningsstationen i Stenungsund har sammanlagt 49 sjöräddare.

Övriga nominerade till Årets sjöräddare är sjöräddargrupper på RS Lomma och RS Ystad. Vinnarna koras på onsdag nästa vecka.

Sjöräddningssällskapets nominering

Claes Hilmersson, Fredrik Klöfverskjöld och Tommy Alexandersson för snabbt agerande i ett livshotande läge.

Den 23 augusti hörs rop på hjälp. En orkeslös man befinner sig i vattnet och tre personer på plats försöker få upp mannen utan att lyckas. Tack vare snabbt agerande och god teknik lyckas de frivilliga sjöräddarna rädda mannens liv.

LÄS MER:Gunnar Arwidson lämnar Käringön efter 15 år

LÄS MER:Här räddas fastfrusen svan av Sjöräddningen

LÄS MER:Sjöräddare på Käringön firar ett drygt sekel som räddningsstation

ANNONS