Rustan Asker och Camilla Ardéhn har flera exempel på tillfällen då grannsamverkan kan ha avhjälpt brott.
Rustan Asker och Camilla Ardéhn har flera exempel på tillfällen då grannsamverkan kan ha avhjälpt brott. Bild: Camilla Hentschel

De ser bara fördelar med att samverka mot brott

Det började 2017 med ett otäckt inbrottsförsök.
– En boende här på ön vaknade en tidig morgon av att två män med rånarluvor stod och stirrade på honom, säger Camilla Ardéhn som bor på Stora Askerön.

ANNONS

Nyheten spred sig som en löpeld bland de boende på ön. Känslan av trygghet hade gått förlorad. Dessutom oroade man sig för att gärningsmännen, som kom undan, skulle komma tillbaka. Mannen som blev väckt hade somnat i vardagsrummet och påträffades av inbrottstjuvarna som förmodligen hade tänkt sig att kunna jobba ostört medan de boende sov vidare på övervåningen.

– När han vaknade reagerade han på instinkt, skrek och sprang efter dem. Han är kampsportare och lyckades få iväg en spark mot en av dem så att han flög nerför trappan.

Skapade rädsla

Efteråt var de boende rädda för att de båda rånarna skulle komma tillbaka och hämnas. Camilla Ardéhn tog tag i frågan om att starta en grupp för grannsamverkan.

ANNONS

– Eftersom vi sedan tidigare arbetat tillsammans med en annan fråga var det enkelt att få ihop folk. Jag kallade samman till ett stormöte och bara några veckor senare var vi igång. Polisen var snabbt på plats för att hjälpa oss.

Skyltar som visar att det finns grannsamverkan i området sattes upp och kontaktpersoner utsågs. Camilla som drivit frågan blev en av dem.

– Händer det något så kontaktar man mig eller någon av de andra och därefter kontaktar vi polisen som är fantastiskt snabba på att följa upp.

Viktigt vara uppmärksam

En viktig förutsättning som de boende redan var klara med då de kom igång var att ha en god kännedom om varandra och vilka som brukar vistas i området.

– Man får vara uppmärksam och inte vara rädd för att hålla ögon och öron öppna och våga fråga, ”vem är du, vad gör du här, kan jag hjälpa dig med något”, säger Rustan.

På Stora Askerön har man använt en app där man snabbt kan skriva in en rapport om man ser något ovanligt eller misstänkt. Både Rustan och Camilla är övertygade om att flera potentiella brott har kunnat avstyras på grund av de boendes nya uppmärksamhet.

LÄS MER:Framgångsrikt arbete med grannsamverkan har kraftigt minskat antal villainbrott

– Vi mötte några killar i hamnen i Fiskevik som påstod att de var där för att reka inför en film. De fotograferade men betedde sig lite udda. De talade om hur vacker miljön var, men fotograferade bara båtarna. Vi blev misstänksamma och tog en bild på deras bils registreringsskylt. Det visade sig att polisen var mycket intresserad av den, säger Camilla.

Fotograferade naturen

Ibland har uppmärksamheten bland grannarna också lett till oväntade möten.

– Det var en tjej som kom cyklande och berättade att hon hade noterat en kamera som stod uppställd i naturen. När vi kontrollerade saken visade den sig tillhöra en spansk seglare som tyckte att det var så vackert här att han ville dokumentera landskapet med sin kamera.

– Vi boende har blivit mer trygga genom grannsamverkan. Det finns en annan fördel också förutom att grannsamverkan avstyr brott. Vi har gått från att vara anonyma för varandra till att vi nu pratar med varandra. Vi ser varandra på ett annat sätt.

ANNONS