– Folk säger att det är ingen idé att göra något för de kör över oss ändå. Det är en väldigt vanlig inställning, men om vi nu tar tag i det och sprider informationen så är nog många villiga att att skriva under. Tyvärr är det ju ganska kort om tid, säger Lotta Windt Rydberg som bor nära platsen där verken planeras uppföras.
Hon var på ett av de två samrådsmöten som hölls i Jörlandagården för ett par veckor sedan. Där träffade hon på Reine Carlsson och de bestämde sig för att göra gemensam sak och få fler att säga nej till planerna.
Bjöd in till samråd vid två tillfällen
Förra året skickade bolaget ut information om sina planer och inför samrådet skickades också en inbjudan ut till berörda fastighetsägare. Samrådet hölls under två dagar under ett fyratimmarspass vardera dag och Reine Carlsson ställer sig mycket frågande till bolagets samråd.
– När de lanserar det här och skickar ut en inbjudan står här att det är ett samråd, men läser man hos länsstyrelsen står att ett samråd av kvalitet det ska vara enat mellan båda parter. Medvetet sprider de ut oss fastighetsägare över tid så vi ska vara splittrade och inte kunna samla oss för våra åsikter. Det är en strategi de har, säger Reine Carlsson.
Oro för att skriva under samrådsformulär
Han menar vidare att genom att skriva in sina åsikter i bolagets samrådsformulär godkänner man planerna.
– Jag har pratat med en person som är insatt i sådant här och enligt honom godkänner man planerna genom att skriva på handlingen.
För att uppmärksamma de boende i området har Reine Carlsson startat Facebooksidan Nej till vindkraft i Rämma. Han har också satt samman en två sidor lång skrivelse han lagt ut på Facebooksidan och som ska skickas till Tekniska verken.
– Det gäller att få ut information till alla som berörs. Jag tror inte folk har fattat hur de kommer påverkas, både hälsomässigt och ekonomiskt med två 200-meters vindkraftverk i närheten. Värdet på fastigheter med vindkraftverk i närheten sänks med i genomsnitt 20 procent och även ännu mer. Det undrar jag om alla här på orten vet.
Sänkt värde på fastighet
Han refererar bland annat till ett fall i Smedjebackens kommun där ett par som får 14-15 vindkraftsturbiner i närheten fått besked från sin bank att deras fastighets värde halveras genom etableringen.
– Det är ju inte klokt att vi fastighetsägare ska betala priset för vindkraft vars nytta dessutom är mycket omdiskuterad. Jag har också fått ta del av ett pars papper från banken om att de inte får belåna sitt hus för att de får vindkraftverk i närheten, säger Reine Carlsson.
Samlar in namnunderskrifter
Lotta Windt Rydberg har i sin tur startat en hemsida, Motvind.net, där hon lagt ut information kring vindkraftsetablering. Hon kommer även att vara på plats i Kode under lördagen för att samla in namnunderskrifter mot bolagets planer.
– Jag har delat ut 400 informationsblad i brevlådorna om att man kan komma till Kode och skriva på uppropet mot vindkraftsetableringen.
Henrik Valent är affärsenhetschef Vind, Tekniska verken. Han menar att det är vanligt med protester inför vindkraftetableringar, men att bolaget inte uppfattat att det finns så stor oro just kring planerna för Rämma.
– Det är väldigt vanligt att man blir orolig, men vi uppfattar att mycket av oron är kopplat till att det blir en förändring. Så här är det egentligen i hela Sverige och det är därför vi håller de här samråden. Där försöker vi vara väldigt många på plats för att ge svar på fastighetsägarnas frågor. Det är främst de visuella effekterna som berör, men vi upplevde inte att det fanns så stor oro vid det här samrådet.
Vad säger du om oron för värdeminskning på fastigheter?
– Det finns olika studier om det och det är en svår bedömning. Vi erbjuder ingen ersättning till markägaren kopplade till projektet. Vi har varit pådrivande i remissvar till regeringen om vi vill ha tydliga ramar för att de kommuner som tar ett ansvar för att det byggs ut förnybar elproduktion blir ersatta. Vi har också en bygdepeng som är 0,2 procent av bruttointäkten som går tillbaka till orten vi byggt på. Det kan vara saker som att bidra till satsningar på idrottsanläggningar, att handikappanpassa bryggor eller ge stöd till kulturfestivaler och liknande.
Sista dag att tycka till om vindkraftsplanen är 12 april.
Tekniska verken i Linköping Vind AB
Arbetar med projektering, byggnation och förvaltning av vindkraftverk i Sverige och är delägare i flera vindkraftsparker, från Falkenberg i söder till Härjedalen i norr.
Driver flera nya vindkraftsprojekt, bland annat ett i Jörlanda och ett Kode.
Ägs av Tekniska verken i Linköping AB, som i sin tur ägs av Linköpings kommun.