Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linnea Nordevik och Olivia Gustavsson vill börja med en butik i Kyrkenorum, men har planer på fler. Bild: Annika Sahlin Ottosson
Linnea Nordevik och Olivia Gustavsson vill börja med en butik i Kyrkenorum, men har planer på fler. Bild: Annika Sahlin Ottosson

De vill öppna obemannad butik – i populära villaområdet

Bägge har erfarenhet inom livsmedelshandeln och planerar starta flera obemannade närlivsbutiker i STO-regionen. Vännerna Linnea Nordevik och Olivia Gustavsson vill starta i Kyrkenorum och väntar på besked om att få arrendera en bit mark av Stenungsunds kommun.

Olivia Gustavsson och Linnea Nordevik, bägge 21 år, är vänner sedan länge och har också arbetat i samma Ica-butik. De har under senaste åren funderat på att starta eget och när idén om franchising av obemannade närbutiker dök upp bestämde de sig för att satsa på konceptet Never closed.

– Vi har tänkt på det här sedan i augusti förra året. Vi jobbar ju superbra ihop och obemannade butiker ligger i tiden. Vi har också koll på livsmedel och handel eftersom vi jobbat länge med det och det kändes som det här verkligen är det vi ska göra, säger Linnea Nordevik.

Hoppas på att få ett ja

De skickade in sin ansökan om arrende av en del av den obebyggda tomten i februari i år. Markbiten ligger i början av infarten till bland annat skolan och förskolan och här har det också legat en närbutik. Samhällsbyggnadsförvaltningens förslag är att kommunstyrelsen ska bevilja ett kortare arrendeavtal. Fastigheten, där det tidigare bedrivits livsmedelshandel, kan behövas för kommunala behov, eller för markanvisning vid annan etablering framöver, och förslaget är ett tvåårsavtal med möjlighet till ett års förlängning i taget.

Olivia och Linnea har startat aktiebolaget Matboden och är redo att börja planera för sin första butik bara de får grönt ljus vid kommunstyrelsens nästa möte.

– Förhoppningsvis får vi godkänt och kan dra igång butiken efter sommaren, säger Olivia Gustavsson.

Planerar starta fler butiker

Beviljas ansökan och de får öppna första butiken i Kyrkenorum så kan fler platser få obemannade närbutiker.

– Planen är att vi ska öppna flera butiker sen. Vi håller på att åka runt och kolla vilka platser som passar bäst. Kyrkenorum är nära för oss båda, så det passar bra att starta här, säger Olivia.

För att handla i den obemannade butiken krävs att kunderna identifierar sig.

– Butikerna är övervakade. Man går in med bank-id och då vet man ju vem som är inne i lokalen, fortsätter hon.

Efterfrågan styr utbudet

Utbudet i butiken anpassas utefter kundernas behov.

– Man kan välja vilket utbud man vill ha i butiken. I första hand vänder vi oss till barnfamiljer eftersom det bor många här i Kyrkenorum. Vi kommer att kolla vad folk efterfrågar, säger Olivia Gustavsson.

– Det här förenklar vardagen för dem som bor i området och vi vill att kunderna ska vara med och bestämma sortimentet de vill ha, säger Linnea Nordevik.

LÄS OCKSÅ: Obemannad närbutik kan öppnas i Ucklum

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.