Katja Nikula, ordförande i S-kvinnor Stenungsund, Janette Olsson,  S-kvinnors förbundsstyrelse och Melisa Nilsson i distriktsstyrelsen vill få bort insamlingar av pengar i skolan.
Katja Nikula, ordförande i S-kvinnor Stenungsund, Janette Olsson, S-kvinnors förbundsstyrelse och Melisa Nilsson i distriktsstyrelsen vill få bort insamlingar av pengar i skolan. Bild: Privat

De vill få ett slut på pengainsamling i skolan

En krona i böter var gång någon svär, skramlande till blommor till lärare och försäljning av strumpor och kakor är inget man egentligen ska hålla på med i skolan. Den ska vara avgiftsfri, ändå startas insamlingar till allt möjligt. Det här är ett problem som kommunen bör få ordning på menar S-kvinnor i Stenungsund som vill sätta ljus på problemet.

ANNONS

Janette Olsson sitter i S-kvinnors förbundsstyrelse. Hon berättar att frågan om en avgiftsfri skola bland annat kommit upp för diskussion flertalet gånger bland partikamraterna i Stenungsund. Nu vill den lokala S-kvinnogruppen lyfta upp frågan på agendan för att få till enhetliga riktlinjer för kommunens skolor.

– Vi vill lyfta det här med gråzonen gällande insamlingar av pengar i skolan. Det känns inte klockrent att man ska hålla på med sånt även om det är för en god sak. För vissa familjer blir det tufft ekonomiskt, speciellt i kombination med insamlingar som görs inom föreningslivet.

Gå till skolan utan klump i magen

Frågan är inte helt okomplicerad menar Olsson då insamlingar även kommer till nytta för klasser som till exempel ska göra en skolresa.

ANNONS

– Eleverna ska ha tillgång till böcker och andra lärverktyg utan kostnad. Men det får finnas enstaka inslag av små kostnader för eleverna, till exempel en färdbiljett eller en mindre entréavgift till ett museum. Regeln är att det ska vara en avgiftsfri skola, problemet är ju att man inte exemplifierar små kostnader. En avgiftsfri skola är en viktig princip i Sverige. Alla ska oavsett bakgrund kunna gå till skolan utan en klump i magen, säger Janette Olsson.

När det gäller enklare utflykter får eleverna med sig något att äta från skolköket.

– I Stenungsund har vi ordnat det så att man alltid ska få med sig mat från skolan när man ska på utflykt.

Vill ha en dialog med rektorerna

S-kvinnor kommer ta upp problematiken i sin partigrupp vid sitt nästa möte i februari och de hoppas att det ska bli i ett formellt ärende för politiken att fatta beslut om. Förhoppningen är sen att få in information om hur det ser ut med insamlingar på respektive grundskola.

– Vi vill ha en dialog med verksamheterna. Rektorerna behöver fundera kring det här och vi behöver prata om det. I politiken kan vi sen få en återkoppling och svar på hur det ser ut.

Det finns många exempel på hur en insamling i skolan kan se ut. Det är vanligt att klassföräldrar till exempel efterfrågar pengar från varje barn för inköp av avslutningspresenter inför jul- och sommarlov. Det finns också företag som riktat in sig på organiserad försäljning inom skola och föreningsliv. Då får barnen i ansvar att sälja varor som korv, kryddor, strumpor och underkläder och kakor.

Swishbetalning för den som svär

En förmodligen mer ovanligt förekommande insamling att eleverna ska swisha en slant till klasskassan varje gång de svär.

– Man kan kanske tycka att det är en liten fråga i sammanhanget, men det är inte alls rätt väg att bötfälla våra elever. Visst jag kan se det med humor, men det är fel väg att gå, säger Janette Olsson.

TYCK TILL! Bör pengainsamlingar vara tillåtna i skolan? Skriv en insändare här.

Enligt henne har problemet aktualiserats då allt fler missnöjda föräldrar hör av sig till kommunen.

– Nu är det många som hör av sig om insamlingar. Ändamålet kan vara gott, men vi måste hitta en bättre lösning. Ska till exempel alla nior åka till Auschwitz får man ha med det i budget direkt. Det är många som har det tufft ekonomiskt.

ANNONS