Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tom Sjötun, Johan Lövqvist, Stefan Persson och Per Aronsson vill få till en ny folkfest i Stenungsund. Bild: Annika Sahlin Ottosson
Tom Sjötun, Johan Lövqvist, Stefan Persson och Per Aronsson vill få till en ny folkfest i Stenungsund. Bild: Annika Sahlin Ottosson

De vill skapa en vattenfest i sommar

Stenungsund har tidigare bjudit på festivaler och olika folkfester, men de senaste åren har det varit rätt torrt med nöjesaktiviteter i centrum. Det här vill de fyra Stenungsundsborna ändra på och planerar nu en stor sommarfinal på temat vattensporter.

– Det var jag och Johan Lövqvist som först satt och pratade om hur mycket kul det har varit i Stenungsund förr när vi hade Stenungsundsfestivalen. Vi ville starta igång något kul, berättar Per Aronsson.

Byggde vidare på idén

De tog kontakt med Stefan Persson och Tom Sjötun för att spåna vidare på sin idé.

– Vi slog våra fyra kloka huvuden ihop och började fundera på vad vi vill göra för Stenungsund. Tjörn Runt är en institution och den stora finalen på sommaren. Kan man bygga upp mer runt tävlingen så blir det nog en rejäl folkfest, säger Tom Sjötun.

Sagt och gjort – i sommar blir det premiär för Baltic water week som har fått namn efter huvudsponsorn vars vd Johan Lövqvist har stor erfarenhet från olika tävlingsarrangemang på elitnivå. Han har också arbetat med Tenson Tjörn Triathlon som hölls sista gången 2018.

– Vi var ju huvudsponsor ute på Tjörn i många år. Det har varit fantastiska tävlingar, men det är också kul att kunna göra något här på hemmaplan.

Nyttja det havsnära läget

Med det havsnära läget och ett ökat intresse för utomhus- och vattensporter vill gruppen bygga eventet kring dem.

– Det är så många nya sporter som poppat upp under pandemiåren och så många svenskar som köpt kajaker, SUP-brädor och båtar. Det är fullt i våra hamnar, full fart i alla vattensportsammanhang och så finns det ju många duktiga klubbar här som kan ansvara för respektive tävling, fortsätter Johan Lövqvist.

Vattenveckan ska också bjuda på musik – och även underhållning för de yngsta med barnens dag som avslutning på veckan. På fredagen ska restaurang Harrys arrangera livespelning, eventuellt i partytält i hamnen. Vilket band det blir är ännu oklart, men Per Aronsson är också bandmedlem i Partypatrullen.

– Vi kommer så klart också att göra en spelning. Jag jobbar även på att få hit bra band och något roligt för barnen. Det vore kul att få hit Mojje, säger han.

Drar igång med öppningsfest

Eventet startar onsdagen den 17 augusti med öppningsfest vid Surfviken. Både onsdag och torsdag är musikunderhållning inplanerat där. På torsdagen hålls också kajaktävling, motionspaddling runt Stenungsön och starterna går vid Nösnäs badplats. Både fredag och lördag hålls nordiskt mästerskap i jetski och till det kommer de klassiska segeltävlingarna.

– Det är bra i en vattennära kommun att faktiskt samla alla vattenaktiviteterna och även lyfta de föreningarna. Dessutom får man en ny chans att röra på sig, säger Stefan Persson.

Mest spektakulära farkosten

Gruppen hoppas också på att få deltagare till en tävling i vem som kan ta sig snabbast fram i vatten i hemmabyggda farkoster på fredagskvällen. Alla tävlingar kommer kunna ses från centrala Stenungsund.

– Starten på Tjörn Runt går ju här, men sedan ser man dem inte förrän till kvällen när de kommer tillbaka. Nu ska vi faktiskt vara här i Stenungsund. Man kan sitta var som helst här i centrum, på Stenungsöbron eller stranden och se alla aktiviteterna, säger Tom Sjötun.

– Vi vill få alla att engagera sig – föreningar, handlare och kommunen – för att få fart i samhället. Vi tror det kommer bli mycket nya kontakter och möten som mynnar ut i något bra för framtiden, säger Johan Lövqvist.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.