Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

"Det är bråttom med samhällets klimatomställning”

För Jimmy Lövgren, förstanamn på Miljöpartiet Stenungsunds valsedel, är klimatfrågan avgörande för framtiden. Hela samhället måste ställa om för att utsläppen av växthusgaser ska minska.
– Kommunen kan bygga egna solcellsparker.

Samtliga politiker i den här artikelserien har själva fått välja en plats för intervju och Jimmy Lövgrens val föll på Mariagården som är en del av Stenunge by med anor från medeltiden.

Vad betyder den här platsen för dig?

– Den är zenit i Stenungsund för mig. Mariagården är en del av den gamla Stenunge by med historiska anor. Det är en oas, en rogivande plats, det är viktigt att ha sådana i vårt hektiska tidevarv. Här finns naturen och den är viktig för vi lever alla av den.

Vilka är de tre viktigaste frågorna för ditt parti?

– Koldioxidbudgeten! För att minska växthusgaserna och leva upp till Parisavtalets ambitioner ska Stenungsunds kommun ha en koldioxidbudget som visar var man kan sätta in åtgärder. Både privat konsumtion och kommunens verksamheter kan minska utsläppen av växthusgaser.

– Vi i MP ser helst att varannan ny bostad som byggs i Stenungsund är en hyresrätt. Dessutom ska man blanda olika sociala och etniska grupper i bostadsområdena och bygga mer i trä än man gör i dag.

– För det tredje ska vi bygga ut en laddstruktur för elbilar i Stenungsunds kommun, sätta solceller på kommunens egna byggnader och skapa fler vindkraftverk.

Hur ska ni nå dessa mål?

– Vilka åtgärder som behövs för att få koldioxidbudgeten i balans får vi se när Stenungsunds modell för budgeten är klar. Vi kan ha en kampanj och väcka opinion för vad allmänheten kan göra. Det kan handla om att byta till förnybar el i stället för att förbruka fossila bränslen.

– I detaljplanerna kan vi kräva att man bygger i trä och blandar olika typer av bostäder, avsedda för olika generationer och inkomstgrupper.

– Likaså vid nybyggnad kan man tänka på att bygga laddplatser för elbilar. Kommunen har knappt byggt några egna ännu. I stället har privata initiativ tagits på vissa håll. Kommunen kan bygga solcellsparker. Vi i MP förespråkar havsbaserad vindkraft. Den syns inte på så långt håll som man ofta tror.

Vad har ert parti lyckats med under den senaste mandatperioden?

– För det första fick vi igenom koldioxidbudgeten i kommunfullmäktige. Vi fick också igenom en klimatanpassningsplan. Rent vatten är ett av delmålen, ett annat är att hushålla med resurser, att ha ett inkluderande samhälle och en cirkulär ekonomi, så att vi inte främjar slit- och slängsamhället.

– Processen med att förbättra skolmaten pågår tack vare oss. Den ska vara mindre processad och mer näringsrik. Vidare räddade vi Ucklums skola.

– Vi har också påverkat planen för nytt resecentrum så att gatunivån höjs inför framtida höjda havsnivåer. Där ska också bli ett gång- och cykelvägstråk och ett grönområde.

– Vi har fått igenom solceller på Stenungsund Arena och vi har bidragit till att 8-fjordar får mer pengar i bidrag så att de kan förbättra för livet i havet.

Hur skiljer ditt parti ut sig från övriga i Stenungsund?

– Vårt parti har mest fokus på klimat och miljö och vi vill gå längre än andra partier på de områdena. Vi inser att det är bråttom med samhällets klimatomställning och att det är stora saker som står på spel.

Jimmy Lövgren

Ålder: 58 år

Bor: I radhus i Västra Söbacken

Yrke: Gymnasielärare i svenska och engelska

Intressen: Kultur och är musikalisk allätare, gillar The Who och Bruce Springsteen. Spelade fotboll när han var yngre och kollar gärna fotboll på teve. Gillar mat och att resa.

Last: Är ibland lite glömsk och disträ, i alla fall enligt Jimmys äkta hälft.

Började med politiken, när och varför: I ungdomen ville Jimmy Lövgren förändra samhället och var politiskt en rebell. Men inte förrän 2012 gjorde han allvar av sitt politiska intresse och engagerade sig i Miljöpartiet; ”jag ville bidra i stället för att klaga”.

LÄS OCKSÅ: ”Det spelar ingen roll hur stora vindkraftverken är”

LÄS OCKSÅ: Efter 30 år – Annika brinner fortfarande för sitt uppdrag

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.