Det anrika taxibolaget överlevde pandemin

Det enda taxibolaget i STO-regionen var nära att gå under i pandemin, då de allra flesta körningar försvann. Men kurvan börjar nu att att vända och Taxi Stenungsund kan åter se en ljusning.
– Vi ser på framtiden med tillförsikt, säger John Emanuelsson som är delägare och styrelseordförande i Taxi Stenungsund.

ANNONS
|

Lokaltidningen har tidigare rapporterat om att STO-områdets enda taxibolag gick på knäna på grund av uteblivna körningar under pandemin.

Det anrika företaget som drivits i flera generationer, hade att kämpa vidare som enda alternativ. I samband med att flygen ställdes in tappade bolaget alla körningar till Landvetters flygplats. Även de sena körningarna försvann i och med att restauranger och barer tvingades stänga tidigt, och nattlivet begränsades. Men företaget har klarat sig genom krisen och är nu på bättringsvägen.

Börjar återhämta sig

John Emanuelsson är delägare och styrelseordförande i Taxi Stenungsund. Han berättar att bolaget nu är på väg upp igen.

– Det har börjat gå bättre nu, som det ser ut nu har det värsta passerat och vi har betydligt mer körningar än när det var som värst. Då var det 70 procent bortfall, nu är det totalt 35 procent, så vi ser på framtiden med tillförsikt. Men sedan vet man inte vad som händer för pandemin är inte över än, säger John Emanuelsson.

ANNONS
John Emanuelsson är styrelseordförande och delägare i Taxi Stenungsund.
John Emanuelsson är styrelseordförande och delägare i Taxi Stenungsund. Bild: Privat

Men företaget påverkades hårt av pandemin, och det var inte utan skador som de tog sig ut på andra sidan.

– Företaget består av åkare, och det är fyra bilar som har lämnat hittills, så vi är ett mindre bolag idag än innan pandemin. Det har varit svårt att leva på det här i ett och ett halvt år. Det har varit mycket kämpigt, hade det fortsatt som det var när det var värst, hade vi inte funnits idag, säger John Emanuelsson.

Hyreslättnad hjälpte till

Taxibolaget fick stöttning från olika håll, exempelvis fick de hyreslättnader av sin hyresvärd. Men John hyllar framför allt åkarna i bolaget.

– Vi har haft hjälp av flera olika parter. Hyresvärden gav oss reducerad hyra, de anslutna åkarna fick bidrag så att de kunde överleva. Men framför allt beror det på segheten hos de åkare som är kvar.

Försöker få in fler förare

John förklarar att läget fortfarande inte är tillbaka på den nivån som det var innan pandemin började. Men på vissa håll har det börjar ljusna rejält och att de nu måste försöka komma ikapp den snabba ökningen.

– Vi har i vanliga fall mycket resor till Landvetters flygplats, men de resorna har inte kommit tillbaka, det är lite fler men det är inte normalläge. Men det är fler människor som rör på sig, och de släppte på restriktionerna i helgen. Då hade vi svårt att möta kundförfrågan. Under tre timmar svårt att hänga med, vilket är mycket ovanligt. Vi håller på att titta på lösningar och försöker nu få in fler förare. Vi försöker hitta en rimlig nivå där vi kan erbjuda rimlig service.

ANNONS