”Det bör helst finnas något projekt – att sitta stilla funkar inte för mig”

Han beskriver sig själv som en person som har svårt att bara sitta still då han är ledig och gärna vill ha ett projekt att ta sig an även då. Under snart två år har Olof Lundberg (S) samtidigt haft rollen som kommunstyrelsens ordförande. Detta under en tid präglad av pandemi och sedan krig i omvärlden som påverkat även det politiska arbetet i Stenungsund.

ANNONS
|

Efter att Olof Lundberg i november 2020 tillträtt som kommunstyrelsens ordförande efter avgående S-ledaren Bo Pettersson var en av de första saker han fick göra att ta beslut om att stänga skolorna.

– Det var några månader senare när pandemin slog till på allvar. Fram till juni 2021 hade vi sedan heller inga fysiska möten oss politiker emellan, utan allt sköttes ju digitalt och med hemarbete som för så många andra, säger han.

”Världens roligaste uppdrag”

Ändå ångrar han inte en sekund att han tog sig an jobbet.

– Det här är världens roligaste uppdrag! Dels för att man för träffa så många människor, dels får kännedom om så många saker, både sånt som är roligt och mindre roligt, men som man då får försöka bearbeta för att göra något åt det, säger Olof Lundberg då vi med bara några veckor kvar till valet träffas vid badplatsen i Källsnäs, ett stenkast från hans och familjens bostad.

ANNONS

En plats Olof Lundberg själv beskriver som oerhört viktig för honom.

– Hit ner går jag ofta när jag behöver tid att tänka och koppla av från vardagen. Här har jag också tillbringat många timmar på badstranden både med barnen när de var yngre, men också fiskat en del havsöring genom åren.

Svårt att sitta still

Just att koppla av är annars det Olof Lundberg säger sig ha svårast för.

– Det där med att sitta still och bara vara är tyvärr inte min starka sida. Jag vill därför helst ha något projekt att ta mig an, även då jag inte jobbar, säger han.

Om vi nu går över till politiken då, vilka är de tre viktigaste valfrågorna för dig och ditt parti?

– Skolan, äldreomsorgen och infrastrukturen. Som det är nu klarar ju till exempel inte elva procent av de som går i årskurs 9 målen för att komma in på gymnasiet. Det är förvisso något lägre än rikssnittet, men ändå inget vi kan vara nöjda med. Vi måste därför se till att försöka förebygga detta och höja resultaten genom att få in fler vuxna i skolan som kan hjälpa de elever som behöver mer stöd.

Lösning på infrastrukturen

– Samma tänker jag också lite om äldreomsorgen. Även här måste vi få in mer personal som kan utföra enklare arbetsuppgifter som man inte nödvändigtvis behöver ha utbildning för, som att tvätta, städa, underhålla och ta ut de äldre på promenad.

– Slutligen måste vi också få till en lösning på infrastrukturen för att öka kapaciteten och inte släppa på mer bilar på väg 160 förbi Kullens, utan i stället bygga ut och koppla ihop trafiken från E6 vid Spekeröd.

Hur ska ni nå dessa mål?

– Ja, det är ju förstås lite av en kuggfråga, för det mycket, mycket svåra är ju naturligtvis att detta kommer att kräva pengar. Jag är heller inte rätt person att fråga hur mycket personal det bör tillföras respektive avdelning inom skola och äldreomsorg, men att det behövs tror jag ändå att de flesta av oss politiker är överens om. Vad det gäller infrastrukturfrågan är jag samtidigt hoppfull eftersom vi redan nu kommit en bit på väg tillsammans med Trafikverket.

Vad har ni Socialdemokrater enligt dig gjort som du är mest nöjd med under den här mandatperioden?

– En av dessa saker är att få till stånd av det vattenavtal som vi tillsammans med Tjörn och Kungälv skrev under så sent som nu i slutet av augusti. Detta för att trygga den framtida vattenleveransen till kommuninvånarna och kunna fortsätta planera för nya bostäder.

Nytt äldreboende och skola

– Sedan är jag också väldigt stolt och glad över att vi äntligen fått till den detaljplan som vunnit laga kraft för att bygga ett nytt äldreboende på Hasselhöjden med plats för 80 personer. En tredje sak är förstås påbörjandet av byggandet av en ny högstadieskola på Hallerna som planeras stå färdig rätt så snart, troligen i början av nästa år. Sedan är det jättesvårt att säga vad notan för detta i slutändan kommer att landa på, inte minst med tanke på det pågående kriget i Ukraina.

Slutligen, vad skiljer enligt dig ditt parti från övriga i Stenungsund?

– Att vi vill verka för en bra helhet som ska gynna alla kommuninvånare, inte bara ett fåtal. Vad det gäller framtida samarbete med andra partier håller vi också alla dörrar öppna – utom för Sverigedemokraterna.

Olof Lundberg

Ålder: 47 år.

Bor: Källsby sedan 25 år tillbaka. Uppvuxen i Kungälv.

Familj: Hustrun Charlotta, samt två vuxna barn, 22 respektive 19 år gamla.

Yrke: Byggarbetare i botten. Just nu tjänstledig från rollen som leveranschef för inre och yttre skötsel på Riksbyggen i Uddevalla.

Intressen: ”Fiske, lite friluftsliv och jakt ibland, allt för att tömma huvudet och inte tänka så mycket.”

Största last: ”Det där med att sitta stilla när jag är ledig eller har semester. Det bör därför helst finnas nåt lite projekt som att måla en vägg eller bygga ett växthus, även om man ju inte kan bygga hur många sådana som helst. Men det där att bara sitta still funkar inte för mig.”

Började med politiken när och varför: ”Anslöt till Socialdemokraterna 2008 då jag först fick ett beredningsuppdrag inom miljö och fysisk planering innan jag hamnade på fullmäktigelistan 2010 och sedan tillträdde som kommunstyrelsens ordförande i november 2020. Har aldrig varit med i något ungdomsförbund, men var i många år fackligt engagerad i Byggnads innan jag själv började med mina politiska uppdrag.”

LÄS MER:Så styrs Stenungsund i dag – och detta har hänt sedan förra valet

LÄS MER:Här är de hetaste byggprojekten i STO-området

LÄS MER:Avrundar karriären efter 40 år i lokalpolitiken

ANNONS