För sjätte året anordnas Borealis Science Week. Bilden är från 2018.
För sjätte året anordnas Borealis Science Week. Bilden är från 2018. Bild: privat

Digital vetenskapsvecka ska väcka ungdomars intresse

En vecka av undervisning och praktik i NO-ämnen och matte äger just nu rum digitalt. Runt 20 ungdomar har slutit upp för att labba och lära sig mer om ämnena i projektet som finansieras av Borealis.

ANNONS

Under veckan har Borealis Science Week ägt rum digitalt för 20 ungdomar. Undervisningen sköts av två handledare och en koordinator, samtliga studenter på Kungliga Tekniska Högskolan. Projektet är ett sätt att utveckla intresse för naturvetenskap och matematik hos de unga.

Vetenskapsveckan för ungdomar har arrangerats i sex år och finansieras av Stenungsundsbaserade Borealis.

– Vi har finansierat detta därför att vi tycker det är viktigt, berättar Martin Anker, projektledare på företaget.

På grund av pandemin arrangeras årets, likt fjolårets, Science Week digitalt och en låda med de material eleverna behöver skickades hem till dem inför starten.

– Vi har fått tänka mer på säkerhet med labbarna i och med att de utförs hemma, berättar koordinatorn och KTH-studenten Anna-Natalia Moustakas.

ANNONS

Hon går, precis som de två handledarna, på Civilingenjör-och lärarutbildningen. Tillsammans har de planerat för vetenskapsveckan sedan februari.

– Jag älskar NO-ämnena generellt. Jag vet också att alla kan lära sig dem, berättar Anna-Natalia Moustakas.

Sebastian Allendes ska börja nionde klass efter sommaren och är en av deltagarna på Digital Science Week. Han fick tipset från sin mamma som arbetar på Borealis.

– Jag tycker det är intressant. Det är inte bara teori utan vi för göra mycket praktiska saker. Idag fick vi tillverka ett batteri av citroner, berättar han.

Den digitala undervisningen är något han är van vid från skolans distansundervisning. Tidigare år har Borealis Science Week ägt rum i antingen Göteborgs Universitets eller KTHs lokaler.

– Är man i ett klassrum kan man känna av eleven på ett helt annat sätt. Men det har ändå gått väldigt bra. Jag trodde inte att man skulle få det bandet som vi ändå har fått till deltagarna digitalt, säger Anna-Natalia Moustakas.

ANNONS