Efter 30 år på industrierna sadlade Jonas om och öppnade gatukök

Jonas Landström ändrade livsstil vid 47 års ålder. Han förverkligade en dröm och bytte sin inrutade tillvaro mot ett eget hamburgerkök.
– För mig är inte detta ett arbete, det har blivit en livsstil, säger han.

ANNONS
|

För fem och ett halvt år sedan tog han ett stort steg i livet och lämnade jobbet han haft sedan han slutade skolan.

– Jag var 47 år då och hade ingen aning om jag skulle kunna leva på det, utan ”gick blind” in i projektet kan man säga, berättar Jonas Landström.

Då hade han jobbat på industrierna i Stenungsund i 30 år. Han hade träffat ägaren till gatuköket och fått veta att han kunde få ta över det. Det var en gammal dröm att ha gatukök eller foodtruck som höll på att gå i uppfyllelse.

Inget att förlora

– Men det var nödvändigt att prata med familjen först, eftersom jag var huvudförsörjare. De såg väl att jag skulle må bra av att inte jobba natt längre, så de var med på det.

ANNONS

När han sedan kunde få tjänstledigt från jobbet ett halvår, vågade han pröva på att driva gatuköket.

– Då hade jag ju inget att förlora.

Det gick bra.

– Det var så roligt, just den sociala biten med att servera hamburgare till kunder. Och att kunna försörja sig på en dröm!

Familjen hjälper till

Hela familjen hjälptes åt och efter ett halvår sa Jonas Landström upp sig från Borealis.

Det är fortfarande i stort sett bara familjen som jobbar i gatuköket Ödsmålsburgaren, granne med Snusboa i Stenungsund. Jonas och sonen är de två heltidsarbetande.

– Vi kompletterar varandra. Han är bra på att hitta nya saker och jag lyssnar på honom så mycket jag kan. Det är en stor tillgång.

Egentligen hade han skaffat sig erfarenhet av att göra hamburgare ett par år innan han hoppade av ekorrhjulet. Vid sidan av sitt ordinarie jobb startade Jonas Landström nämligen cateringfirma 2015.

– Jag körde hemifrån och lämnade lappar på olika arbetsplatser om mina erbjudanden.

Delade ut

Jonas åkte till och med runt på arbetsplatserna i Ödsmål och bjöd på sin mat, Ödsmålsburgare, gratis, för att folk skulle lära känna den.

– Jag minns mitt första större jobb, ett event där de skulle ha 20 hamburgermenyer. Hur ska jag klara det? tänkte jag.

Men det gick problemfritt.

Cateringen har han fortsatt med i form av grillevent. Det har till och med tagit ännu mer fart sedan gatuköket kom till och gav rörelsen draghjälp. Särskilt efter pandemin.

Äntligen foodtruck

I våras förverkligade Jonas Landström en annan del av sin dröm – en foodtruck.

– Nu är den jättebokad. Jag har både varit på företag och privata fester med den. Skolavslutningar är en stor grej.

Det går så bra att Jonas Landström hoppas kunna leva på event och ha anställda i gatuköket i stället. Men än så länge går det inte.

– Jag är ju perfektionist och vågar inte ta in vikarier.

Ett annat liv

Livet som företagare skiljer sig rejält från hans tidigare tillvaro:

– Man lär sig hur bra man har det som anställd. Jag jobbar nu tolvtimmars dagar sex dagar i veckan. Timpengen är inte bra.

Ändå ångrar inte Jonas Landström sitt steg.

– Jag har det inte sämre i dag. För mig är det inte detta ett arbete, det har blivit en livsstil. Det är en stor tillfredsställelse!

LÄS MER:Mycket kel med fransk ullåsna på nya åkdagar i Myckleby

LÄS MER:Klassiska gatuköket expanderar – öppnar nytt i Skärhamn

LÄS MER:Stänger sin krog av oro för smittan

ANNONS