Efter Atlantresan – Özz Nûjen går ombord på Fregatten

Under hösten har han i tv-rutan kunnat ses segla sjösjuk över öppet hav på Atlanten. En resa som han säger sig aldrig vilja göra om, men inte heller skulle velat ha ogjord.
– Nej för fasiken, det var en upplevelse för livet, men jag är ju bergskurd, säger Özz Nûjen som i december stället äntrar en mer stillsam skeppsdurk i form av Fregattens scengolv.

ANNONS
|

Hit kommer då den folkkäre ståupparen och skådespelaren för att ge föreställningen ”Laika”.

– Men den här gången blir det inte lika mycket skratt, utan mer allvarsamt och även lite sorgligt, säger Özz Nûjen över telefon från Uppsala där han för dagen befinner sig på turné tillsammans med Riksteatern.

Om de som har och inte har

Pjäsen är skapad av den italienske skådespelaren och författaren Ascanio Celestini, som också regisserar Özz Nûjen i Riksteaterns uppsättning. Den handlar om en man som återvänder till jorden och genom fönstret i baren där han blir stammis betraktar människorna som passerar förbi; de som har och de som inte har, de som är inkluderade och de som står utanför.

ANNONS

Özz Nûjen ger i pjäsen berättarröst åt flera av dessa som normalt sätt har svårt att göra sin röst hörd i samhället, men i berättelserna får publiken samtidigt ta del av små underverk som tar form.

– För det handlar också väldigt mycket om vad vi människor faktiskt är kapabla till om vi får möjlighet att ta fram det där mirakulösa som finns inom var och en av oss. Det är också ett budskap som jag hoppas man tar med sig hem efter föreställningen, säger Özz Nûjen.

Från succé till platt fall

Själv beskriver han just nu sin egen tillvaro som den bästa av den bästa.

– Ja, men jag älskar ju mitt jobb och lyckan jag har av att kunna få göra det jag vill och stå på scen dag efter dag, oavsett det är teater eller ståupp det handlar om. Men det har förstås därför också varit en väldigt tuff period nu under pandemin när allt blev inställt.

Till exempel skulle Özz under våren ha turnerat med sin jubileumsföreställning ”20 år med mig – Özz Nûjen” där han tänkt varva nyskrivet material med klassiska nummer, samt berätta om både sina bästa och sämsta ståupp-gig och pinsammaste stunder, men också den snåriga vägen fram till att bli bäst och vad som gör att ett skämt den ena dagen bli så roligt att publiken skrattar så snoret rinner till att nästa dag falla platt.

– Men så satte ju pandemin stopp för det, och sedan tappade jag lusten, så nu har jag lagt ned hela idéen om en jubileumsturné, säger han.

Kommande ståupp-turné i vår

Däremot ska han och Måns Möller senare i vår ut på turné igen tillsammans för att lotsa publiken genom världshistorien i föreställningen ”Världens historia”.

– Den har premiär i Halmstad i februari och sedan ska vi även en sväng till bland annat Göteborg och Lorensbergsteatern, berättar Özz Nûjen.

Men först är det nu fokus på ”Laika” som spelas på Fregatten söndagen den 12 december, och samtidigt blir ett av det sista stoppen på höstens 55 föreställningar långa turné.

På kryss över Atlanten

Nu under hösten har tv-tittarna även kunna följa Özz i den tredje säsongen av Kanal 5:s serie ”Över Atlanten” där sex kändisar som saknar seglarerfarenhet ska segla över världshavet.

En resa som Özz själv beskriver som både fruktansvärd och som en otrolig ”once-in-a-life-time-upplevelse”. Redan i första avsnittet av tv-serien kunde man nämligen se honom svårt sjösjuk kräkas över bord.

Så du kommer inte göra om det då eller skaffa segelbåt?

– Absolut inte, jag är ju bergskurd för fasiken. Men på scen fortsätter jag gärna att stå så länge publiken fortsatt vill komma och lyssna och titta, vilket jag också är oerhört tacksam för att de hittills har gjort. Det är en ynnest.

Slutligen, vad önskar du dig mest just nu?

– Jag svarar väl som jag brukar göra: jag önskar mig ett fritt Kurdistan och ett roligare och mer jämställt Sverige. Sverige är förvisso väldigt fritt jämfört med andra länder, men ändå inte alltid så jämställt som jag skulle önska att det vore. På ett personligt plan önskar jag även att mina nära och kära får fortsätta att vara glada och må bra. För är det något vi lärt oss av den här pandemin är det väl ändå det, hur viktig familjen faktiskt är för de allra flesta av oss. Det är i alla fall det jag tar med mig efter den här tiden som stundvis känts väldigt tung och sorgesam.

ANNONS