SMHI utfärdar varning efter helgens gräsbränder.
SMHI utfärdar varning efter helgens gräsbränder. Bild: Stefan Bennhage

Efter helgens gräsbränder – SMHI utfärdar varning

Under helgen har räddningstjänsten fått flera larm om gräsbränder i området. SMHI har därför utfärdat en varning för just gräsbränder i hela södra Sverige.
– Vi uppmanar folk så gott vi kan att tänka efter, säger Johan Helsing, insatsledare vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

ANNONS
|

Räddningstjänsten åkte under både lördagen och söndagen ut för att släcka gräsbränder på Tjörn och Orust. På söndagseftermiddagen kom två larm med kort mellanrum om att det brann på Orust. Det första larmet kom 12.30 och det skulle då brinna Hästekälla i Ellös.

Där ska inringarna själva försökt släcka elden innan den snabbt spred sig. Räddningstjänst skickades till platsen med sex enheter för att släcka branden på en yta på ungefär 25 000 kvadratmeter.

– Det rörde sig om en kontrollerad eldning som hade spridit sig. Man hade eldat ris och grenar, säger säger Herman Egelström, stationsbefäl vid polisen i Södra Fyrbodal.

ANNONS

En anmälan anmälan om allmänfarlig vårdslöshet upprättades i samband med branden.

LÄS MER:Flera bränder på Orust

SMHI varnar

Branden i Ellös under söndagen var en av flera gräsbränder i STO-området under helgen. SMHI har nu gått ut med en varning för gräsbränder i Götaland, östra Svealand samt södra Örebro och Värmlands län. Även på Gotland varnar man för gräsbränder.

Bränderna uppstod under helgens varma och soliga väder, vilket ledde till att fjolårsgräset i Västsverige har blivit torrare och därmed bäddat för årets första terrängbränder.

– Det är likadant varje år när det blir varmt och fjolårsgräset blir torrt. Första bränderna kommer i takt med att det är fint väder och folk vill göra fint, lunta och så, säger Johan Helsing.

Han säger att räddningstjänsten följer SMHIs varningar, men att man på förhand vet att det kommer fler larm om gräsbränder under våren och att man kör på som vanligt med samma styrka.

– För vår del vet vi att det kommer och är därför extra vaksamma.

Räddningstjänsten manar till försiktighet

Efter helgens bränder och på grund av att det fina vädret håller i sig lite ytterligare manar nu räddningstjänsten till försiktighet om man ska ut och elda.

– Vi uppmanar så gott vi kan att tänka efter en eller två gånger och att man även tänker på att det är lätt att det sprider sig.

Även SMHI säger i sin varning att stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

ANNONS