Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Camilla Moestedt
Bild: Camilla Moestedt

Efter stoppet: Ökad fackling inför midsommar

Efter det stora underhållsstoppet märks just nu ökad aktivitet vid Borealis. Detta sedan krackern nu startats upp igen med ökad fackling som följd, vilket också syntes extra mycket över Stenungsundshimlen under onsdagsmorgonen och tisdagskvällen.

Uppstarten av krackeranläggningen, som påbörjades i fredags, kommer att pågå i cirka en vecka, varefter anläggningen beräknas vara i normal drift igen efter det stora underhållsstoppet som pågått sedan den första april.

Uppstarten innebär att fackling nu påbörjats med ökad ljudnivå som följd.

”Fackling i den stora facklan ger förhöjda bullernivåer på grund av ångdoseringen i fackeltoppen. Ångan tillsätts för att minimera sotbildning. Vid en uppstarts optimerar driftorganisationen ångan som tillsätts, både med tanke på att förhindra sotbildning, men också för att minimera det buller som ångdoseringen orsakar”, förklarar Borealis i ett pressmeddelande.

Under det gångna två månadernas långa underhållsstopp, som gjorts i syfte att trygga och säkra driften vid anläggningen, men också för att förbättra och förbereda för minskat klimatavtryck, har drygt 900 entreprenörer, utöver Borealis egna medarbetare, varit på plats inne på industriområdet där uppemot 1 500 olika arbeten utförts.

– Nu ser vi förstås fram emot att komma tillbaka till normal drift och arbetar samtidigt för att minimera ljud och fackling under uppstarten som dock inledningsvis kommer att leda till ökad ljudnivå, säger Maria Bildtmark, informationsansvarig vid Borealis.

Under tisdagskvällen och onsdagsmorgonen märktes detta extra mycket då lågan från anläggningen också kunde ses ända från E6 in mot Stenungsund.

Fackling

Fackling är ett säkerhetssystem för processindustrin för att säkerställa att kolväten som finns i systemen vid ett stopp inte släpps ut till omgivningen, utan hanteras kontrollerat och säkert i fackelsystemet.

Även vid uppstart efter ett stopp används den stora facklan för att de produkter som produceras på krackern ska kunna nå den kvalitet som krävs.

Vid ett längre underhållsstopp, som det som nu varit, räknar nu Borealis med upp till en vecka innan anläggningen är tillbaka i normal drift.

Källa: Borealis

LÄS OCKSÅ: Krackern ska rustas för 600 miljoner kronor – stängs ned i två månader

LÄS OCKSÅ: Ny metod ska övervaka industriernas utsläpp

LÄS OCKSÅ: Kemiföretagen startar egen räddningstjänst

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.