Efterlängtad öppning av Molekylverkstan

Efter en kämpig tillvaro under pandemin har Molekylverkstan i Stenungsund öppnat för besökare igen. Om än i mindre skala så är verksamhetschef Helena Zell strålande glad över att slå upp dörrarna för experimentlystna.

ANNONS

I takt med att antalet covidsmittade sjunker genomförs lättnader i restriktionerna. Det här innebär att Molekylverkstan kan öppna upp för besök igen, men i liten skala och enbart för bokade besök.

– Vi är så klart glada att öppna, men det är så svårt för vi kan liksom inte basunera ut det för vi vill ju inte att det ska komma 100 personer samtidigt. Vi har sagt max 20 besökare samtidigt, utifrån att vi räknat på den fria golvytan.

Helt annat var det 2020 fram till mars månad då Molekylverkstan såg ut att gå emot ett riktigt rekord i besöksantal när Lars Lerins verk ställdes ut på Stenungsunds konsthall i Fregatten. Men det som sedan hände vände upp och ned på allt.

ANNONS

– Det har verkligen varit en turbulent tid sedan pandemin bröt ut. Vi började förra året med rekordsiffror, vilket var en klar effekt av Lars Lerin-utställningen, den drog ju massor av folk till oss med. Sedan i mars blev det ju väldigt tråkigt för alla. Vi var igång, men anpassade verksamheten till mindre skala, säger Helena Zell.

Helena Zell, vd och verksamhetschef Molekylverkstan.
Helena Zell, vd och verksamhetschef Molekylverkstan. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Efter en hyfsad sommar tvingades man sedan stänga ned Molkeylverkstan utifrån ökad smittspridning. Vissa planerade besök på skolor och förskolor kunde genomföras, men den verksamheten sjönk med cirka 75 procent.

– Vår verksamhet är ju inte bara för allmänheten. Vi hade igång våra bokningar, men fick väldigt många avbokningar. Inför planerade besök gjordes alltid en riskbedömning om vi kunde genomföra dem och stämde av med både rektor och förskolor om vi kunde komma. Vissa kommuner som Tjörn stängde ju ned helt, vi fick inte komma dit eller de hit, likaså var det med Kungälv.

Med de annorlunda förutsättningarna har de tre anställda pedagogerna och Helena Zell bland annat utvecklat verksamheten. En entré in mot kulturhuset har bytts ut mot glaspartier. Kemilabbet ska renoveras och ett helt nytt ska byggas.

– Vi har kunnat göra saker som att sätta in glasväggen, planerat kemilabbet som vi ska renovera och bygga om det. Vi har rensat, tagit fram nytt material och slängt gammalt

Trycket från allmänheten efter att få komma på besök till vetenskapscentrumet är stort.

– Vi får så mycket förfrågningar om när vi kan öppna och vi har verkligen längtat efter det. Svårigheten har varit att hitta ett sätt som fungerar utan att döda spontaniteten hos besökarna. Vår verksamhet bygger ju mycket på drop-in så är man utanför går det bra att ringa och fråga. Finns det ledig plats så är man välkommen.

Molekylverkstan är ett av tolv föreningsanslutna science center i landet. Drömmen är att bli större, och att få in havet som en del i verksamheten står högt på önskelistan.

– Vi skulle jättegärna vilja en större lokal, vi är ju näst minst av alla i Sverige och Universum är ju störst. Vi kanske kunde hamna någonstans i mitten, det hade varit kul. Vi har också en dröm om att nyttja närheten till havet och visa på miljöerna i havet Kanske kan vi bli en variant på Havets hus i Lysekil. Det borde gå för vi har inte många meter till havet, säger Helena Zell.

Molekylverkstan öppnar för besök

• Antalet besökare begränsas till 20 vid samma tillfälle beräknat utifrån lokalens fria yta.

• Alla besök måste bokas via telefon.

• Håller öppet onsdag till fredag klockan 13-17 och lördagar klockan 11-15. Längre öppettider införs under semesterperioden.

• Två pass på maximalt två timmar finns att boka.

• Ett vanligt år ligger besöksantalet runt 50 000. Förra året började bra vilket fick upp besökssiffrorna som slutade på 31 000.

ANNONS