Elever hoppas bryta tabun med inkluderande målarbok

När det var dags att starta eget företag i gymnasiet ville Elin Gruvander och hennes kompisar göra något som har betydelse för samhället. De tog avstamp i orättvisorna de ser varje dag och har nu tagit fram en målarbok för barn, för att tidigt visa att olika är okej.

ANNONS

Redan som barn möts vi av bilder på människor som ser ut på ett visst sätt. Att man ska passa in i normen blir tidigt tydligt, och det vill Elin Gruvander ifrågasätta. Tillsammans med sina klasskompisar på Nösnäsgymnasiet har hon därför tagit fram en målarbok som inkluderar alla.

Istället för prinsar och prinsessor är deras målarbok fylld med illustrationer på samkönade par, människor från olika religioner och med olika etniciteter, funktionsvariationer och olika kroppsformer.

– Vi vill visa en verklighetsbild av samhället, så att barn ser det direkt och inte som jag upplevde det att det bara var prinsessor och smala tjejer. Vi vill bryta det tabut, säger Elin Gruvander.

ANNONS

Hon är vd i UF-företaget Equality Art, som utvecklat målarboken. Idén kom från förra årets UF-företagare där fyra tjejer i Göteborg släppte en målarbok med fokus på att bryta kroppstabun.

– Vi tänkte att det är en fantastisk produkt, men att det finns mer diskriminering i samhället som vi vill visa på. Vi ville inte smalna av.

Har mötts av positiv feedback

Illustrationerna i målarboken kommer från bildelever på olika skolor i Göteborg. När Elin och de andra hörde av sig för att be om målarbilder blev en lärare så förtjust i idén att hon gjorde det till en obligatorisk uppgift i klassen.

Även när de letat sponsorer och pratat med andra om sin produkt har de fått mycket positiv feedback.

– Det känns sjukt kul att så många brinner för ämnet och varit så positiva. Det enda andra vi fått är konstruktiv kritik om att inte skildra någon religion eller etnicitet på fel sätt.

För att undvika det har de unga företagarna varit i kontakt med en konstnär som hjälpt dem tänka på att inte välja bilder där man tagit fasta på ansiktsdrag, utan snarare använt sig av traditionella kläder.

– Det har varit lite svårt att skildra etnicitet utan färg, men vi har försökt göra så det inte ska bli hånande utan inkluderande.

Hoppas på ett mer jämlikt samhälle

500 exemplar ska när som helst tryckas, och förhoppningen är såklart att de säljer slut och att målarboken faktiskt bidrar till att öka jämlikheten i samhället.

Fram tills dess väntar det övriga arbetet som måste göras när man driver företag, som årsredovisning, affärsplan, marknadsföring och hållbarhetsarbete. UF-företaget är en del av det avslutande gymnasiearbetet, och obligatorisk för de elever som går sista året ekonomi på Nösnäs, som Elin och de andra.

– Det är väldigt roligt att få testa sina kunskaper i praktiken nu efter två år och se om man har färdigheterna för att kunna driva ett företag. Och att få lära sig mer i praktiken och inte bara genom att läsa i läroboken.

ANNONS