Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Elevers tecknade serier om relationer fick liv med teater

Årets skriv- och läsprojekt för elever i årskurs 5 har haft relationer som tema. Under måndagen fick nio utvalda tecknade serier liv på scenen i Fregatten när skådespelare från Improverket tolkade dem.

För tredje året i rad har elever i femte klass deltagit i ett kommunövergripande läs- och skrivprojekt. Årets tema relationer har legat till grund för elevernas berättelser i serieform.

Allt startade i september med att eleverna bland annat fick träffa Moni Nilsson, författaren som bland annat skrivit böckerna om Tsatsiki. Hon besökte då tillsammans med projektledaren Nina Ådahl samtliga femmor på de nio skolorna.

Skådisar tolkade elevernas serier

Eleverna fick sedan arbeta med kreativt tänkande kring relationer, vilket blev till tecknade seriestrippar på fyra rutor. En jury valde ut en serie vardera från nio skolor i kommunen. Samtliga nio strippar tolkades av skådespelare från Improverket under höstlovets första dag.

NIna Ådahl, pedagog. Bild: Annika Sahlin Ottosson
NIna Ådahl, pedagog. Bild: Annika Sahlin Ottosson

Nina Ådahl, pedagog i Stenungsunds kommun är drivande i projektet som syftar till att stimulera elevernas läs- och skrivlust. Hon fanns så klart med när serierna gestaltades i Fregatten.

300 serier ställs ut

– Tidigare har vi ju haft prisutdelning men i år så är priset att man får sin serie framförd i teatern. Sedan kommer alla 300 serier som eleverna gjort att ställas ut här i foajén i Fregatten från 29 november till 9 december.

Med som konferencier vid föreställningen var Leopold Eilhoff som går i sexan på Stenungsunds montessoriskola.

– Jag var med förra året när det var dikttävling. Jag gick inte vidare men jag tyckte det var väldigt roligt. Jag älskar att skriva och läsa är också jättekul. När det var författarbesök med hon Tsatsikimorsan på vår skola så frågande Nina om jag ville vara konferencier och jag tackade ja direkt, för jag älskar att stå framför folk.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.