Ella blev olagligt omkörd 50 gånger: ”Det är läskigt”

TUUUT! 17-åriga Ella Hyrén Petersson har precis kört ut med sin A-traktor på väg 160 söderut från Stenungsund och en tung lastbil med släp närmar sig snabbt bakom oss. Chauffören lägger sig på tutan och sveper tätt förbi och över heldraget. Just då är jag benägen att tro Ella som om och om igen säger:
– Vissa vill ha oss av vägen.

ANNONS
|

Bakom ratten på en av landets cirka 45 000 registrerade A-traktorer sitter 17-åriga Ella Hyrén Petersson från Stenungsund. ST-tidningen följde med henne ut på en tur i morgontrafiken.

Under cirka två timmars färd fick vi bevittna både komiska beteenden från medtrafikanter och direkt olagliga handlingar – men vi utsattes även för rent farliga situationer. Och vi kunde konstatera att ett 50-tal förare bland annat körde om över heldragen linje, spärrfält och över körfält för mötande trafik att svänga vänster i.

Vi börjar med att mötas upp i familjens hem. På gårdsplanen står den silverfärgade Volvon många säkert sett på vägarna här. Ella hoppar in i förarsätet på A-traktorn med texten ”Hej!!!” i feta vita bokstäver över bakrutan.

ANNONS

Inget krav på bälte

Bilen saknar baksäte, det avgränsade utrymmet upptas istället av ett par rejäla högtalare. Jag greppar efter bältet.

– Jag vet inte om du kan hitta grejen man ska knäppa fast bältet i. Den sitter kanske fastklämd där nere vid golvet, säger Ella och ler lite förläget mot mig.

Det finns ännu inget bälteskrav för den som kör eller åker med i fordonet.

Kört A-traktor i drygt två år

Hon har kört A-traktor i drygt två år och sedan ett år tillbaka kör hon en Volvo V70N som stadigt varvar mellan 1 000 och 2 000 på mätaren.

– Ja det är något fel som jag inte kan fixa, men jag har vant mig, det funkar, säger Ella.

Hastighetsmätaren ska visa sig hålla sig mer stillsam och konstant, aldrig över 30 kilometer i timmen.

A-traktorn är ett fordon som väcker starka känslor ute på vägarna. Den har kommit att både älskas och hatas och antalet har fördubblats i STO-regionen sedan 2018.

Förslag på skärpta regler

I förra veckan kom ett förslag på skärpta regler. Bra enligt somliga, medan andra vill se ett totalförbud mot fordonstypen som otvivelaktigt påverkar trafikflödet. Det blev då även känt att EU är kritiskt till hur A-traktorer används i Sverige och att förbud kan bli aktuellt redan nästa år.

Vi kör från södra kommundelen in mot Stenungsund och det tar inte lång stund innan vi blir omkörda på en sträcka där det förbjudet.

– Det är läskigt och otrevligt på grund av alla som gör galna omkörningar eller ligger för nära. I går till exempel ville han som låg bakom mig antagligen att jag skulle stanna vid en busshållplats, berättar Ella och fortsätter:

– Han låg jättenära mig. Jag tänker inte släppa förbi någon som är otrevlig eller som är farlig i trafiken och lite längre fram fanns plats att köra om lagligt. Men han valde att köra förbi mig när vi fick mötande trafik.

Vill se mer förståelse

Hon efterlyser en större förståelse och ett schysst beteende där ute på vägarna. Hon säger att hon förstår bilisters irritation och att hon och att de flesta ungdomar i A-traktorer försöker bidra till att trafiken ska flyta på.

– Men många bussar försöker trycka ned oss i diket så vi ska försvinna från vägen. På grund av att det hänt en grej i Stenungsund där en kille jag känner blev prejad av vägen av en buss så är det läskigt. Men de har ju kommit fram till att A-traktorer ska få finnas så vi får ju köra.

Det finns ett rykte som gör gällande att vissa förare av fordonen tävlar om att bygga kö bakom sig genom att vägra flytta på sig.

Stämmer det?

– Jag hoppas att det bara är ett rykte. Jag har aldrig ens hört talas om nån som vill ha lång kö efter sig, de flesta har bara ångest över det och känner sig i vägen.

– Jag och min kompis blev för ett tag sen omkörda av en pick up som inte tyckte det var kul att ligga bakom och körde om över heldraget, men det ångrade han rätt fort. Bilen som låg direkt bakom oss var en civilare som tog honom. Det är skönt att vissa blir tillsagda om sitt beteende.

En del kritiker menar också att många pyntar sina A-traktorer vilket ger skymd sikt.

Du har en stor textremsa i framrutan, vad tänker du om det?

– Den känner jag inte är i vägen för min sikt, så den får jag ha.

Hon har stoppats av polis vid två tillfällen.

– Poliserna är alltid trevliga. Jag har blivit stoppad en gång med min gamla epa och en gång med denna.

Ella lade för en tid sedan ut ett inlägg om A-traktorer på sociala medier. Det gjorde hon för att hon ville ge sin syn på de åsikter hon fått till sig via ett telefonsamtal.

– Jag fick ett samtal av en kille som varit och jobbat hos mina grannar och sökt upp mig via min regplåt. Han ringde och sa att han låg bakom mig för en månad sen och var väldigt arg över min körning för att jag inte körde in på en busshållplats. Han tjatade om att det är någon slags tävling med ”epor”, att vi ska ha längst kö efter oss. Jag undrar varför han kände att han behövde ringa mig efter så lång tid och då skrev jag inlägget.

Ellas inlägg på Facebook

Hej alla vuxna

Speciellt er som är ute och kör på vägarna. Jag är en ungdom som kör A-traktor varje dag. Vill klargöra en sak för er vuxna som tror att det är nån tävling att vi ungdomar vill ha längst kö bakom oss. Det är verkligen ingen tävling. Vi får bara köra i 30, det finns inte alltid mycket busshållplatser att stanna och släppa förbi. Ibland kan det bli att vi står på samma busshållplats i över 5 minuter innan vi blir utsläppta på vägarna av er bilar. Skulle varit väldigt mycket roligare om ni tackar varje gång vi stannar och släpper förbi, det räcker med att bara blinga med blinkersen. Så blir man glad, jag försöker alltid hålla mig till kanten eller släppa förbi. Men det finns inte så mycket busshållplatser mellan Stenungsund och Stora Höga.

Mvh Ella

Hon berättar att hon blivit förföljd av en bilist ända från Tjörnbron in till Stenungstorg. Hon var vid tillfället ensam i sin A-traktor. Det skulle visa sig att mannen ville läxa upp henne.

– Det var väldigt otrevligt och läskigt. Jag körde in till torget och där stod flera av mina kompisar så då var jag inte ensam i alla fall.

Stannar för yrkestrafik

Ella menar att hon försöker ta all hänsyn hon kan för att inte skapa irritation.

– Om jag har en lastbil bakom brukar jag stanna. De har ju en arbetstid att hålla så det känns väldigt elakt att jag ska orsaka att de inte hinner till det de ska i tid, säger hon.

Precis då dyker en ny lastbil upp bakom oss. Han blinkar med helljuset.

– Hej hej kompis, lugn jag är på väg och släppa förbi dig, säger Ella till chauffören som så klart inte kan höra henne.

Hon kör in på en hållplats och släpper förbi föraren.

På väg söderut lite senare på väg 160 vid Kåkenäs ligger en annan lastbil bakom och vi passerar en hållplats.

Varför körde du inte av och släppte förbi lastbilen?

– På den här sträckan finns möjlighet att köra om lagligt. Ofta är det också svårt för oss att komma in i trafiken igen när vi stannar på sådana här platser där det är mycket trafik.

Det som dröjer sig kvar hos mig när vår åktur är slut, är Ellas ord där i A-traktorn medan hon snabbt rör blicken fram och tillbaka mellan sidospegel och framrutan:

– Jag kan förstå att vissa blir irriterade, men det är lagligt att köra A-traktor. Vi får vara ute på vägarna och har samma rättigheter som andra.

LÄS MER:Polischefen varnar: mer än varannan A-traktor manipulerad

LÄS MER:Efter dödsolyckorna – överläkaren vill se ett stopp för A-traktorer

LÄS MER:Unga tjejer fixade epa-träff i Stora Höga

ANNONS