Astrid Friberg och Embla Wu har ordnat en föreläsning för ungdomar på Fregatten och bjudit in youtubekändisen Herman Hedström att tala.
Astrid Friberg och Embla Wu har ordnat en föreläsning för ungdomar på Fregatten och bjudit in youtubekändisen Herman Hedström att tala. Bild: Privat

Embla och Astrid bjöd in kändis till Fregatten: ”Känns stort”

Det nya året inleds med en inspirerande och humorfylld föreläsning-ish, från en av de största svenska influerarna. 14-åriga Embla Wu och Astrid Friberg har själva planerat och bjudit in Hampus Hedström till Fregatten.

ANNONS

Varje fredagseftermiddag i flera månader har 14-åriga Embla Wu och Astrid Friberg suttit och planerat för att kunna bjuda in en rolig och spännande person till kulturhuset. De ville ta dit en influencer som kunde hålla en humorfylld och inspirerande föreläsning för kommunen ungdomar.

Valet föll på youtubekändisen Hampus Hedström, och besöket är bokat till fjärde januari.

– Han ska hålla en ish-föreläsning, fast på något sätt göra den humoristisk. Om sitt liv i skolan, lite om sig själv och även om att man alltid kan nå sina mål om man har en dröm, säger Embla Wu.

En kvarts miljon följare

Hampus Hedström har synts i flera olika humorproduktioner och har haft en egen Youtubekanal sedan 2014, där en kvarts miljon personer följer honom. Till skillnad från många andra internetstjärnor kan hans humorklipp och satiriska tolkningar av vardagen anses harmlösa och barnvänliga.

ANNONS

– Det finns vissa influensers som hade varit lite mer kontroversiellt att ta hit, säger Astrid Friberg.

Blev ombedd att hålla i taktpinnen

Embla Wu har varit med i projekt på Hasselgården tidigare och hon fick frågan av en i personalen att planera och ordna influencerbesöket. Då tog hon Astrid Friberg till hjälp.

För att finansiera besök har tjejerna sökt pengar från Stenungslanten, där alla mellan 13 och 26 kan söka pengar för att genomföra event och arrangemang för ungdomar i kommunen.

Hampus Hedström är influencer och jobbar med youtube, stand up, föreläsningar, är programledare och skådespelare.
Hampus Hedström är influencer och jobbar med youtube, stand up, föreläsningar, är programledare och skådespelare. Bild: Pressbild/Robert Eldrim

I vanliga fall kan de unga projektledarna få upp till 15 000 kronor för att förverkliga sina idéer.

– Men eftersom det inte hänt så mycket de här senaste månaderna på grund av corona så fick vi 40 000 så att vi kunde betala. Allt det går till Hampus.

Får träffa sin idol

Föreläsningen är gratis och alla över 13 år är välkomna. Är man över 18 behöver man visa upp giltigt vaccinationsbevis. Det går att förboka biljetter om man vill slippa kö, men det går också bra att bara dyka upp.

– Det kommer bli jättekul. Vårt jobb är mest att planera, men vi ska såklart introducera honom och ta hand om honom sedan när han är här, säger Astrid Friberg.

Embla Wu ser också fram emot föreläsningen och att få träffa Hampus, som är lite av en barndomsidol.

– Det känns väldigt sjukt och konstigt att äntligen få träffa honom. Vi pratade med honom idag och det känns stort, man är liksom lite stolt, säger hon.

ANNONS