Emma skapade grupp för föräldrar till barn med diagnos

Efter att ha varit med i en rikstäckande Facebook-grupp för föräldrar till barn med NPF-diagnos, startade Emma Lennholm en egen lokal grupp för STO-området. Där tanken är att medlemmarna ska kunna utbyta erfarenheter, lösningar och anordna gemensamma aktiviteter för att hjälpa vandra i ett föräldraskap som är något annorlunda — men inte sämre, förklarar Emma.

ANNONS
|

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller NPF, är ett samlingsnamn för flera olika funktionsnedsättningar. Några av de diagnoser som innefattas är ADHD, autismspektrumtillstånd och Tourettes.

Emma Lennholm har själv barn med NPF, och hon är sedan tidigare delaktig i en Facebook-grupp för föräldrar till barn med NPF. Gruppens har medlemmar från hela landet och Emma tyckte att gruppen fyllde ett behövligt syfte, men hon saknade den lokala kontakten. Därför startade hon i sin tur gruppen ”Föräldrar till barn med NPF-Tjörn, Stenungsund, Orust”.

– Där har man lite liknande förutsättningar och man vet hur det fungerar där man bor och man har större möjlighet att kanske på sikt träffas och kunna stötta varandra. Men det kan också vara tips på bra aktiviteter som är anpassade efter olika funktionshinder, förklarar Emma.

ANNONS

Andra med samma problem

Hon menar att man som föräldrar kan stöta på många utmaningar, och att det därför finns ett behov av att få tips och lärdomar från andra. Men också att en grupp kan inge känslan av gemenskap och påminna om att det finns fler som är i samma situation.

– Många föräldrar till barn med NPF kan känna en väldigt stor frustration för att själva uppfostringsdelen kan vara svårare. Man får komma på individuella lösningar och jobba mycket med rutiner och scheman. Och andra som har liknande problem kanske har hittat en lösning, säger Emma.

Ett annorlunda föräldraskap

Hon förklarar att det är annorlunda att vara förälder till ett barn med NPF jämfört med hur andra föräldrar har det, men att det också finns en missuppfattning om att det därför skulle vara sämre.

– Jag tror att man får ha ett mer genomtänkt föräldraskap. Det är mycket utmaningar, men det är också väldigt roligt, man lär sig väldigt mycket om sig själv för att man ofta har barn som talar om för en hur inkonsekvent man är ibland.

Emma fortsätter.

– Jag gick en kurs en gång. Då inledde de med någon slags dikt om hur det är att ha ett barn med funktionsnedsättningar. Den handlade om att de hade planerat en resa till Paris, och så kom de bara till Hamburg. Då ville jag omedelbart inte vara med i den kursen. För jag tycker att så är det inte alls. Utan för mig hade det mer varit som att jag planerat en resa till Paris men hamnade på Bahamas. Det blev inte som man tänkt sig men det är inte sämre.

ANNONS