Ett majblommigt jippo ska få tillbaka försäljningen

Den lokala majblommeföreningen vill satsa i Stenungsund, efter en försäljningsdipp under pandemin. Nu planerar de för ett jippo för att lyfta syftet och barnens arbete.

ANNONS

Årets majblomma kallas för ägget, för att det ser ut som just ett stekt ägg med sin gula mitt och vita kronblad. 10-åriga Oskar Björklund, som är den som designat årets majblomma, säger själv att han fick idén när han var lite hungrig.

– Jag tänkte bara på ett stekt ägg när jag gjorde den. Sedan kom vi på att ägg påminner om Majblomman, organisationen alltså. Majblomman är som ett skyddande skal för barn som behöver det.

I Stenungsund har den lokala majblommeföreningen upplevt två tuffa år. Under pandemin när människor har hållit sig inne och hållit avstånd har försäljningen försämrats, vilket påverkat hur många familjer i kommunen som kunnat få hjälp.

ANNONS

Nu hoppas styrelsen för majblomman i Stenungsund att 2022 blir ett bättre år och storsatsar.

– Utöver försäljningen, som vi hoppas kommer ta sig, har vi också planerat för att ha ett jippo på Stenungstorg. Vi kallar det jippo för att det är en så härligt ord, säger Filippa Ristorp, ordförande i Majblomman Stenungsund.

Ordnar ett jippo för att lyfta majblomman

Exakt vad det blir är inte klart än, men tanken är att det blir en folkfest den 23 april med både information och underhållning – och en väldig massa majblommor.

– Vi kommer ta hjälp av barnen att sälja fysiska majblommor, och det är inte helt klart men vi hoppas kunna ha med en nystartad barnkör som ska sjunga. Kanske en tipspromenad, säger hon och fortsätter.

– Vi vill lyfta upp majblomman så att vi inte glömmer av den här viktiga delen som vi har varje år, vad den står för och vilket fantastiskt arbete våra barn som säljer gör. Och så klart vilken viktig funktion den fyller för familjer som är i behov av lite extra stöd.

Hon är också öppen för eventuella sponsorer som kan tänka sig ha någon idé om vad som skulle kunna passa på jippot.

– Är det någon som har en tanke på vad som skulle vara bra att ha med är man välkommen att höra av sig.

Blommorna hjälper familjer i Stenungsund

Försäljningen av majblomman startar varje år den första april. Förra året ställde organisationen om och sålde digitala blommor.

Majblomman är rikstäckande, men varje lokal förening har en egen pott och de majblommor som säljs i Stenungsund ger pengar som familjer i kommunen kan få del av. De kan exempelvis gå till en familj som inte har råd med föreningsavgifter för barn som vill spela fotboll eller vinterkläder som jacka och skor.

– De blommor som säljs här går tillbaka till barnfamiljer i Stenungsund som har behovet. Det är verkligen något av Stenungsundsbarn, för Stenungsundsbarn, säger Filippa Ristorp.

LÄS MER:De hjälper andra barn genom att sälja Majblommor

ANNONS