Planerna på ett Kallbadhus engagerar allt fler.
Planerna på ett Kallbadhus engagerar allt fler. Bild: Arkitektur: Pauline Algeröd/Renderingar: Markus Bülow

Ett steg närmare kallbadhus – utlyser tävling

Intresset för ett kallbadhus i Stenungsund växer och nu har föreningen nästan 200 medlemmar. För att nå ända fram har styrelsen utlyst en tävling.
– För att få lite fart och sprida informationen. Och självklart för att fira, säger Pauline Algeröd.

ANNONS
|

Under sommaren har engagemanget för ett kallbadhus i Stenungsund växt och föreningen Kallbadhuset Sundet har runt 190 betalande föreningsmedlemmar och stöds av över 900 personer på Facebook.

För att växa ännu mer har förening nu utlyst en tävling, där medlem nummer 200 och den tusende Facebookmedlemmen får ett gratis årsmedlemskap.

– Det är för att få lite fart och sprida information om kallbadhuset så att fler får tillgång till den, och även för att sprida information om att att vi fått ett positivt beslut från kommunen. Och självklart för att fira lite, säger Pauline Algeröd, som står bakom projektet och föreningen.

ANNONS

Enigt kommunstyrelse

När det röstades i kommunstyrelsen var samtliga partier eniga och röstade ja för en dialog med Kallbadhuset Sundets styrelse, för att ”identifiera möjligheter för kallbadhuset”.

– Det är jätteroligt, det har verkligen varit en positiv respons.

LÄS MER:Söker medlemmar till drömprojekt – vill skapa kallbadsparadis

Den tilltänkta placeringen, nära badplatsen Nösnäs i Stenungsund, är dock inte spikad än. Enligt kommunstyrelsens ordförande Olof Lundberg (S) kan det bli strandskyddet som sätter käppar i hjulet.

På båda sidor om platsen är strandskyddet hävt, men just där ligger det kvar, vilket gör att länsstyrelsen ofta anser att det är värt att bevara, menar han.

Positivt att binda ihop centrum och Hallerna

– Som vi har fått till oss tidigt är länsstyrelsen väldigt tveksamma till att ta bort strandskyddet när det finns en liten bit kvar.

Han ser däremot positivt på både idén och ritningarna till kallbadhuset och hoppas att förvaltningen och föreningen ska kunna hitta en plats som passar för bygget.

Men var det skulle kunna vara vill Olof Lundberg inte gå in på.

– Tanken att binda ihop Stenungsunds centrum och Hallerna tycker jag är väldigt bra. Hela idén är bra, men vi behöver hitta en annan placering.

”Kommer vara dött där”

Pauline Algeröd vill att kallbadhuset ska bli en mötesplats och samtidigt verka som ett slags medborgarhus där personer från olika samhällsklass, generation och kommun kan mötas.

Arkitekten Pauline Algeröd, uppvuxen på Tjörn, hoppas att både Stenungsunds kommun och näringsliv ska nappa på hennes idé.
Arkitekten Pauline Algeröd, uppvuxen på Tjörn, hoppas att både Stenungsunds kommun och näringsliv ska nappa på hennes idé. Bild: Privat

Eftersom kommunens plan är att bygga söderut i Stenungsund menar hon att platsen i framtiden kommer att ligga mitt i centrum. Dessutom gör marken att det skulle vara svårt att bygga något annat där.

– Får man inte till det här är det svårt att utveckla den platsen till något annat, vilket kommer att leda till att en stor del av det framtida centrumet kommer stå outnyttjat och tomt.

Finns ingen plan b

Någon plan b finns inte i nuläget, utan Pauline Algeröd hoppas att diskussionerna med förvaltningen kommer leda till att alla ser de många positiva aspekterna med att bygga just där.

Hon hoppas också att föreningen kommer att fortsätta växa i samma takt som den gjort under sommaren, särskilt nu när kommunen står bakom planerna.

– Att vi är 200 nu innan det ens är byggt visar på ett stort antal när vi väl har en fysisk plats.

ANNONS