Till höger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI. Foto: Andreas Olsson/TTELA och SMHI.
Till höger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI. Foto: Andreas Olsson/TTELA och SMHI.

Extremvärmen försvinner – nu väntas regn, blåst och åska

Efter en rekordvarm midsommarhelg är det läge att ta fram regnjackan och gummistövlarna. SMHI:s prognoser visar på lägre temperaturer och stundvis kraftiga skurar på västkusten.
– På kusten kommer temperaturerna sjunka till runt 20 grader och dra med sig kraftiga skurar som kan innehålla åska, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Efter solsken kommer regn, det visar i alla fall SMHI:s rapporter för de kommande dagarna. Det beror på ett lågtryck norr om Island som drar över västkusten. I Stenungsund, Tjörn och Orust kan det betyda kraftiga skurar med åska och en temperatursänkning under natten till tisdagen som sedan fortsätter under veckan.

– För de områden som ligger nära kusten kan det blåsa upp hårda vindar och periodvis bli kraftiga regnskurar som kan innehålla åska. Temperaturerna kommer ligga på mellan 20 och 25 grader, så kommer det se ut under de kommande tio dagarna, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Tidigare har det utfärdats en varning om brandrisk, då det har varit så varmt och torrt i naturen. Trots att regnet kan föra med sig åskskurar, menar Emma Härenstam att det inte finns fog för någon ökad brandoro.

– Brandrisken kommer inte höjas utan snarare minska nu när det kommer regnskurar, trots att det kan förekomma åska i samband med regnet. Jag vill påminna om att hålla koll på brandrisken som utfärdas varje eftermiddag på SMHI:s hemsida, säger hon.

Länsstyrelsen har varnat för låga grundvattennivåer i länet, något som beror på att det varit en torr vår. Då grundvattennivåerna påverkats av en längre periods torka kommer de skurar som lovats under de kommande dagarna inte nödvändigtvis ge märkbara nivåökningar på grundvattnet.

– Det mesta av regnet tas upp av naturen innan det hinner påverka grundvattnet, därför är det svårt att säga om nivåerna kommer bli bättre. Vill man kolla hur nivåerna ändras kan man gå in på SGU:s (Sveriges geologiska undersökning) hemsida, där de lägger ut aktuella mätningar av grundvattennivåerna, säger Emma Härenstam.

LÄS MER:Skateskolan öppen rekordlänge i sommar

LÄS MER:Så mycket har svenska jordgubbar gått upp i pris

LÄS MER:Superväder till midsommar – uppemot 30 grader

ANNONS