Fästingar kan bära på både TBE och borrelia. Men det finns också fler djur som kan smitta, eller smittas, vid en tur i det gröna. Arkivbild
Fästingar kan bära på både TBE och borrelia. Men det finns också fler djur som kan smitta, eller smittas, vid en tur i det gröna. Arkivbild Bild: Nataba

Fästingburna smittan TBE sprider sig västerut

Mellan 2020 och 2021 fördubblades antalet smittade av den fästingburna smittan TBE i Västra Götaland. Nu går smittskyddet i regionen ut med uppmaningen att vaccinera sig om man ska vistas i naturen.

ANNONS
|

Förra året var det dubbelt så många som smittades av TBE i Västra Götaland, 108 mot 53 året innan. Och det smittskydd Västra Götaland kan se är att smittan nu sprider sig över större delar av regionen.

Från att ha blivit mer vanligt förekommande i bland annat Stenungsund har smittan nu även spridit sig västerut till områden där allt färre är vaccinerade. Under de senaste tre åren har fem fall anmälts från Stenungsund och fyra från Orust.

Däremot har ännu inga fall rapporterats från Tjörn, men nu vill smittskydd Västra Götaland ändå uppmana invånarna i regionen att vaccinera sig.

– Vaccination är det bästa skyddet mot TBE om man vistas i naturen, säger biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog, i ett pressmeddelande.

ANNONS

TBE är en virussjukdom som kan orsaka allvarligt inflammation i hjärnan och i det finns ingen behandling av sjukdomen. De flesta blir lindrigt sjuka med feber och huvudvärk några dagar, medan en tredjedel får hjärninflammation.

Vaccination är i dag det enda skyddet mot viruset och bör tas i god tid innan fästingsäsongen. Men det är inte försent att vaccinera sig även om det nu är en bit in i säsongen.

LÄS MER:Här är vaccinationerna du kan behöva i vuxen ålder

Här har de inträffade fallen skett

2021: Sju fall, varav fyra i Stenungsund och tre på Orust.

2020: Inga inrapporterade fall.

2019: Två fall, varav ett i Stenungsund och ett på Orust.

Källa: Smittskydd Västra Götaland.

Fästingar kan smitta långt in på hösten men är som regel aktiva från april till november, men om temperaturen är mer än 5 plusgrader kan de också vara aktiva på vintern.

Man kan minska risken för fästingbett genom att bära täckande kläder när man vistas i områden där fästingar finns.

En annan fästingöverförd sjukdom är borrelia, som också kan ge neurologiska symtom. Till skillnad från TBE orsakas denna av en bakterie och kan behandlas med antibiotika. Något vaccin mot borrelia finns ännu inte.

Fästingar trivs bäst på fuktiga och skuggiga platser med högt gräs, buskar, snår och i skogen. Man kan också hitta fästingar i trädgårdar. Fästingar tål inte uttorkning.

Källa: Västra Götalandsregionen

ANNONS