Jessica Waller är näringslivschef i Stenungsund.
Jessica Waller är näringslivschef i Stenungsund. Bild: Stenungsunds Kommun

Företagarna nöjdare – Stenungsund utnämns till Årets klättrare

Efter förra årets mindre roliga placering i rankingen av företagsklimatet i Sverige lyckades Stenungsund klättra rejält i år – 54 placeringar upp. Det belönades med utmärkelsen Årets klättrare i Göteborgsregionen.

ANNONS
|

Från plats 120 av 290, har kommunen tagit sig hela 54 placeringar upp och är nu rankade som 66:a på Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner.

Stenungsund är därmed Årets klättrare i Göteborgsregionen.

– Det är fantastiskt kul, vi är jätteglada, säger Jessica Waller, näringslivschef på Stenungsunds kommun, som dock inte vill ta åt sig äran, då hon är ny på jobbet.

Det senaste året har kommunen arbetat uppsökande och fokuserade på att ta kontakt med företagen i Stenungsund. Hela hundra företagsbesök gjordes, antingen fysiskt eller digitalt, och det tror Jessica Waller gav resultat.

Service och bemötande har ökat mest

Kommunen har också haft fokus på att lyfta företagsklimatet efter förra årets dåliga placering på listan.

ANNONS

– Det har genomsyrat hela förvaltningens arbete. Något som jag tror gjort skillnad är att kommunen haft ett samarbete med Företagarna i Stenungsund och Tjörn, där de hade en utbildning med kommunen.

Främst är det i kategorin service och bemötande som betyget höjts, från 3,0 till 3,4. Enligt Jessica Waller har kommunen också höjt sig mycket i dialogen med kommunens beslutsfattare och också i konkurrens från kommunala verksamheter.

– Det här är ju upplevelsebaserat, och företagarna upplever alltså att det blivit bättre, att kommunen inte konkurrerar med företagen.

Satsar på att bli ännu bättre

Kommunerna rankas efter att företagarna fått svara på en enkät som Svenskt Näringsliv skickar ut årligen. Det sammanfattande betyget i år landade på 3,6. Betyget 2020 låg på 3,3.

2019 låg Stenungsunds kommun på plats 86, vilket innebär att det var ett rejält tapp förra året som nu hämtats upp. Den bästa placeringen under de senaste tio åren har varit 53, och nu hoppas Jessica Waller att kommunen är på väg tillbaka dit.

– Vi jobbar på och min förhoppning är att vi kan fortsätta det här fina arbetet som gett resultat.

Orust fortsatt i botten

Orust kommun klättrade fyra placeringar, men ligger fortfarande i botten på plats 279. Den största förändringen till det positiva är enligt enkäten tillgång till kompetens.

På frågan ”I vilken utsträckning påverkas ditt företag negativt av brottslighet/otrygghet i din kommun?” har fler än förre året gett ett negativt svar.

På Tjörn står tillgången till kompetens tvärt om för den största negativa förändringen, och konkurrens från kommunen för den största positiva.

Tjörn hamnar på plats 178, 27 placeringar upp från förra året.

ANNONS