Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En förskola i Stenungsund hade begärt extra stöd för att kunna stötta ett barn med särskilda behov, men fick bara en tredjedel av det sökta stödet. Nu överklagar förskolan beslutet. Bild: Anders Ylander
En förskola i Stenungsund hade begärt extra stöd för att kunna stötta ett barn med särskilda behov, men fick bara en tredjedel av det sökta stödet. Nu överklagar förskolan beslutet. Bild: Anders Ylander

Förskola överklagar kommunens nej till extra heltidsresurs – hoppas få mer stöd

En förskola i Stenungsund har fått avslag på sin begäran om 40 timmars extra tilläggsstöd för en resurs till ett barn med särskilda behov. 15 timmars tilläggsstöd ska räcka, anser Stenungsunds kommun.

En förskola i Stenungsund hade begärt tilläggsstöd för ett barn med särskilda behov under vårterminen 2022. Enligt förskolan behöver barnet ständig tillsyn vilket inte nuvarande personal hinner med. Därför ansökte förskolan om extra tilläggsbelopp hos kommunen motsvarande 40 timmar i veckan för en extra resurs till barnet, något som Stenungsunds kommun avslog.

Beviljar 15 timmar

Kommunen menar i sitt beslut att 15 timmars extra tilläggsstöd ska räcka för barnet och beviljar därmed endast 15 timmars extra tilläggsstöd.

Enligt förskolan så behöver barnet, som pengarna söks för, ständig tillsyn. Förskolan har 15 barn i den unga åldersgruppen i barngruppen på tre personal, vilket enligt förskolan gör det omöjligt att avsätta en person på heltid till det aktuella barnet.

Till stöd för sin ansökan har förskolan skickat med en handlingsplan och ett intyg från akutmottagningen på Barnmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Överklagar beslutet

Kommunen å sin sida menar att förskolan, inom ramen för grundbeloppet, ska anpassa verksamheten så den hjälper även barn med särskilda behov. Kommunen går dock med på att det kan finnas ett extra behov av stöd och beviljar därmed ett tilläggsbelopp om 15 timmar per vecka.

Nu har förskolan överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten.

LÄS OCKSÅ: Hon Ivo-anmäler kommunen

LÄS OCKSÅ: JO-anmäler Tjörns kommun

LÄS OCKSÅ: Kommunbeslutet gör Linda ofrivilligt arbetslös

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.