Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Förslaget: Bygg strandpromenad mellan centrum och Getskär

En Stora Högabo tycker att det är anmärkningsvärt att det inte finns ett sammanhållet promenadstråk längs vattnet in mot centrum. Nu har hennes förslag utretts och förstudien visar att det går att få till ett stråk från Hogia till Stora Höga.

”Hej! Önskas: en strandpromenad längs med havet i Stora Höga! Som det är nu går det inte att promenera längs vattnet och det är verkligen ett underutnyttjande av det fina havsnära läget...”

Så börjar den nu 40-åriga kvinnans mejl till Stenungsunds kommun som hon skickade in redan 2020. Kommunen har låtit utreda möjligheten att få till en sammanhållen strandpromenad hela vägen och i veckan fick politikerna i allmänna utskottet en dragning av förstudien.

Naturskönt fram till Kåkenäs

Gångstråket mellan centrum längs vattnet bort mot Hogia är populärt bland motionärer. Strax söder om Kåkenäs leds gång- och cykeltrafikanter via en tunnel till på andra sidan väg 160 vidare in mot Stora Höga. Kvinnan som skickat in förslaget menar i att det fina kustläget skulle kunna användas bättre genom att fixa till en sträcka resterande väg mot Getskär. I sitt förslag tipsar hon också om att hitta inspiration i Uddevalla kommuns satsning på strandpromenaden vid Gustafsberg.

Strandpromenaden i Uddevalla. Arkivbild: Bengt Öberg
Strandpromenaden i Uddevalla. Arkivbild: Bengt Öberg

Jan Rudén, socialdemokratisk ledamot i kommunstyrelsen, blev intresserad av hennes idé och föreslog för drygt ett år sedan att förvaltningen skulle få i uppdrag att ta fram ett förslag.

– I min skalle fanns det en vision om strandpromenaden. Det finns ju många andra fina strandpromenader längs bohuskusten, som i till exempel i Grundsund, i Uddevalla och på ett antal andra ställen. Jag ville framförallt att man skulle titta på delen i Getskär där det är rätt bergigt. Där finns så klart redan en massa småstigar, problemet är bara att man aldrig vet var man kommer ned.

Oklart vad det kan kosta

Nu ska även kommunstyrelsens ledamöter få ta del av förstudien men om det blir något av Stora Högabons förslag är oklart.

Någon faktiskt kostnadsberäkning går inte att ta fram baserat på enbart förstudien menar Daniel Jerlig, sektorchef samhällsbyggnad i Stenungsund.

Daniel Jerling, chef sektor samhällsbyggnad Stenungsunds kommun. Arkivfoto: Lasse Andrée
Daniel Jerling, chef sektor samhällsbyggnad Stenungsunds kommun. Arkivfoto: Lasse Andrée

– Det är svårt att ge en riktigt bra bild av kostnaderna i den översiktliga bilden vi tagit fram i förstudien. Det gör vi i nästa skede om politikerna är intresserad av att undersöka alternativen närmare och vi får ett uppdrag att utreda det vidare. Det är så klart jätteviktigt att ha kostnadsdelen med sig, men det finns också andra saker som behöver göras, till exempel hur vi säkerställer säkerheten. Det kommer också att krävas mycket dialog med alla berörda.

– En stor fråga är så klart hur man finansierar det och även vad som gäller för strandskyddet, säger Jan Rudén.

Många väljer Stenungsön

Han menar ändå att det finns all anledning att följa upp och driva frågan vidare. Rudén tar en annan populär promenad som jämförelse.

– Om man ska ta en promenad i Stenungsund i dag så väljer många att åka ut till Stenungsön. Likaväl skulle man kunna gå mellan Strandnorum till Getskär ganska lättvindigt. Det finns varianter och enklare lösningar på en strandpromenad.

Intressant med trädäck vissa sträckor

Eventuellt kommer hans parti att lägga fram ett nytt förslag för att det ska jobbas vidare på att få till en ny led.

– När det kommer upp i kommunstyrelsen får vi se om vi lägger fram något vidare. Vi vill ha en promenadväg längs vattnet, det var vår idé och tanke. Kanske går det att anlägga ett trädäck längs delar av strandremsan. Det var bra att vi fick en redovisning, men det tar inte slut med den här förstudien.

Jan Rudén (S) ser gärna en sammanhållen strandpromenad mellan Stenungsunds centrala del och Getskär. Arkivbild: Camilla Hentschel
Jan Rudén (S) ser gärna en sammanhållen strandpromenad mellan Stenungsunds centrala del och Getskär. Arkivbild: Camilla Hentschel

Förstudien gäller inte någon cykelled, utan en enklare vandringsled och naturstig. I studien föreslås också en sträckning men i den saknas närheten till havet vid flera platser. För att komma närmare kustlinjen finns tre förslag på avstickare mot vattnet vid Tollenäs camping, udden vid Kullens handelsträdgård och vid Strandkärr.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 
1. Sök på ST-tidningen i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.